Individuele fouten komen hardleers Ajax duur te staan

Ajax leed op bezoek bij Paris Saint-Germain voor de Champions League een 3-1 nederlaag. Een geflatteerde uitslag, want Ajax was in Frankrijk bij vlagen de betere ploeg. Individuele fouten braken de Amsterdammers echter weer eens op. Door de verliespartij moet Ajax op 10 december, thuis tegen APOEL Nicosia, een plek in de Europa League zien veilig te stellen.

Ajax trad in Parijs aan met een op internationaal niveau bijzonder onervaren defensie, want Mike van der Hoorn en Stefano Denswil vormden het hart van de verdediging. Het maakte de favorietenrol van koploper PSG alleen nog maar groter. Tot overmaat van ramp moest Ajax' gelegenheidsaanvoerder Nicolai Boilesen de strijd al snel staken, want hij raakte geblesseerd door toedoen van een tackle van Gregory van der Wiel.

Ondanks die snelle tegenslag had Ajax het in Parijs aanvankelijk niet heel zwaar. PSG liet de bezoekers het spel maken, met als doel razendsnel toe te slaan bij Amsterdams balverlies. Zo'n moment ontstond in de 24ste minuut, maar Jasper Cillessen voorkwam een doelpunt van de doorgebroken Ezequiel Lavezzi. Aan de andere kant van het veld verijdelde Van der Wiel vijf minuten later een goede mogelijkheid voor Ajax, door met een uiterste inspanning een steekpass van Lucas Andersen op Arek Milik te blokkeren.

De harde tackle van Gregory van der Wiel op Nicolai Boilesen was één van de drie zware overtredingen in de eerste helft. Ook Zlatan Ibrahimovic (op Thulani Serero) en Davy Klaassen (ten opzichte van Maxwell) lieten zich gelden.

Ajax voetbalde behoorlijk mee, maar net als in het thuisduel met PSG (1-1) gooide een individuele fout roet in het eten. Toen was Boilesen de schuldige; deze keer ging Lucas Andersen de mist in. De Deen leverde de bal in met een slordige pass op Denswil, waarna Zlatan Ibrahimovic met een geweldige steekbal Lavezzi vrij voor Cillessen zette. De Argentijn legde af op Edinson Cavani, die de bal in het lege doel schoot: 1-0. Ajax verloor daarna wat zelfvertrouwen, waardoor PSG de voorsprong met gemak vasthield tot de rust.

In het eerste duel met PSG knokte Ajax zich na rust terug van een 0-1 achterstand. Ook deze keer kwamen de Amsterdammers na rust uitstekend voor de dag, maar net als in de eerste helft lukte het de ploeg van Frank de Boer niet om het vele balbezit om te zetten in kansen. PSG zakte terug en verdedigde als een blok, waardoor de geïmproviseerde defensie van Ajax nauwelijks in verlegenheid werd gebracht.

Adrien Rabiot (links) en Gregory van der Wiel zitten Ricardo Kishna dwars.

In de 67ste minuut kreeg Ajax eindelijk zijn eerste goede mogelijkheid van de wedstrijd en het was direct raak. Ricardo Kishna was de architect van het doelpunt met een geweldige voorzet op Davy Klaassen, die doelman Salvatore Sirigu verschalkte met een duikkopbal. Het betekende dat Ajax zich vol kon gaan richten op de eerste Europese zege in een jaar, waarmee het plaatsing voor de Europa League veilig kon spelen.

Het liep anders. Ibrahimovic, die de hele wedstrijd nog onzichtbaar was geweest, trof in de 79ste minuut doel. De Zweed stond vogelvrij na een voorzet van Javier Pastore, draaide weg en mikte de bal vervolgens met een stuit in de verre hoek. Van der Hoorn, die tot dan toe prima speelde, mocht zich die goal aanrekenen. Hij gaf de vedette van PSG te veel tijd en ruimte. Het was Ibrahimovic' eerste doelpunt voor PSG sinds de terugkeer van een hielblessure.

Een gigantische flater van invaller Niki Zimling leidde de definitieve ondergang van Ajax in. De Deen wilde de bal terugspelen op Cillessen, maar zag daarbij over het hoofd dat Cavani nog tussen hem en de doelman in stond. De Uruguayaan wist wel raad met het cadeautje en omspeelde Cillessen, waarna hij zijn tweede doelpunt van de avond maakte: 1-3 (foto boven).

Daarmee deed Ajax zichzelf tekort. De Amsterdammers speelden in Parijs bij vlagen meer dan behoorlijk, maar individuele fouten worden op het hoogste niveau altijd ongenadig afgestraft. Dat zijn lessen die de spelers van Ajax, die op 10 december tegen APOEL genoeg hebben aan een punt in Groep F voor deelname aan de Europa League, onderhand moeten gaan leren.