In Verona is de underdog al jaren de baas

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de Derby della Scala, de clash tussen stadgenoten Hellas Verona en Chievo. Het duel in de Serie A gaat zaterdag om 18.00 uur van start.

In Verona is de underdog al jaren de baas

Dribbelen gaat niet, sprinten doet pijn en als hij zijn been strekt om te schieten, kun je zijn gewrichten tot in de huiskamer horen kraken. Eigenlijk gaat het niet meer. Luca Toni (op de foto met Bostjan Cesar van Chievo) is plots een heel oude man geworden. Toch is de 38-jarige spits Verona's hoop in bange dagen. Op slimme wijze is de club erin geslaagd haar spel volledig af te stemmen op een spits die nog maar één trucje beheerst.

Verona staat stijf onderaan in de Serie A. De club won pas een keer en maakte pas 22 goals. De achterstand op de veilige zeventiende plaats bedraagt liefst tien punten. Er lijkt geen enkele hoop meer, maar één front behoort Verona tot de allerbesten: op doel koppen.

En daar komt die logge, trage en houterige Toni weer om de hoek kijken. Want in de hele Serie A is er maar een spits (Leonardo Pavoletti) die het doel per wedstrijd vaker koppend onder vuur neemt dan hij. Verona speelt vrijwel altijd met de rug tegen de muur, maar heeft dit seizoen vaker op doel gekopt dan alle Italiaanse topclubs en zelfs bijna drie keer vaker dan Napoli (61 om 23).

Wat voor Toni geldt, geldt daarmee voor heel Verona. Voetballend kan de ploeg niet meekomen in de Serie A. De combinatie van corners, vrije trappen, vroege voorzetten, lange ballen en kopballen is het enige lichtpuntje in een inktzwart seizoen. Geen enkele club uit de Serie A scoort vaker uit standaardsituaties dan Verona. Het is een opvallend gegeven, maar toch lijkt het niet genoeg om de eenmalig landskampioen voor de Serie A te behouden.

Daarmee blijft volgend seizoen waarschijnlijk alleen Chievo over uit Verona. Veel Italianen zouden het graag andersom zien. Na de eerste promotie in 2002 werd Chievo als knuffelclub omarmd, maar het is De Vliegende Ezels niet gelukt uit te groeien tot een club met een eigen identiteit. Als Chievo thuis speelt, is Stadio Marc'Antonio Bentegodi amper voor een kwart gevuld. Zelfs in de jaren dat Verona in de Serie B speelde, trok Chievo krap 10.000 man per wedstrijd. De weinige keren dat Chievo het stadion een beetje vol krijgt, is als AC Milan, Internazionale of Juventus op bezoek komt. Maar dan zijn wel zo'n beetje alle toeschouwers voor de uitclub. Chievo speelt daardoor zelfs uit als het thuis speelt.

De kleine harde kern van Chievo Verona tijdens een thuiswedstrijd.
De kleine harde kern van Chievo Verona tijdens een thuiswedstrijd.

De Vliegende Ezels trekken twee keer zo weinig fans als Verona, hebben een veel lagere begroting en kunnen daardoor minder uitgeven aan transfers en salarissen. Toch kwam Chievo sinds het seizoen 2001/02 (de eerste jaargang ooit waarin beide clubs samen in de Serie A speelden) veertien keer uit in de Serie A en Verona slechts vier.

Chievo zet de verhoudingen in Verona daarmee al jaar in jaar uit zijn kop. En als de voortekenen niet bedriegen, gaat het daar zaterdagavond in de Derby della Scala gewoon mee door. Tenzij Toni een paar corners op zijn voorhoofd krijgt natuurlijk.

De fanatieke fans van Verona tijdens in Stadio Bentegodi.
De fanatieke fans van Verona tijdens in Stadio Bentegodi.
Programma
Bologna 19-02
20:45
Juventus
Hellas Verona 20-02
18:00
Chievo
Internazionale 20-02
20:45
Sampdoria
Torino 21-02
15:00
Carpi
Sassuolo 21-02
15:00
Empoli
Atalanta Bergamo 21-02
15:00
Fiorentina
Genoa 21-02
15:00
Udinese
Frosinone 21-02
18:00
Lazio
AS Roma 21-02
20:45
Palermo
Napoli 22-02
21:00
AC Milan
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.