'In topduels mag je geen domme goals weggeven'

Bondscoach Lars Lagerbäck heeft de schuld op zich genomen voor de eerste nederlaag van IJsland in de kwalificatie voor het EK in 2016. Spits Kolbeinn Sigthórsson sprak van 'domme doelpunten'.

'Als je verliest, dan is het altijd prettiger als het tegen een betere ploeg is. Maar de teleurstelling is natuurlijk enorm', zei Lagerbäck in IJslandse media na het 2-1 verlies in en tegen Tsjechië van zondag.

De Zweed nam zijn verantwoordelijkheid voor het verlies in Plzen, waardoor Nederland de achterstand op IJsland heeft verkleind tot drie punten. 'We lieten het te veel op ons afkomen en waren te afwachtend. Het is mijn taak om dat te voorkomen. Ik heb dus een grote rol in deze nederlaag.'

Sigthórsson volgde Lagerbäck in zijn analyse. 'We waren niet geconcentreerd genoeg en kregen ongelukkige doelpunten tegen', refereerde de Ajacied onder andere aan de 1-1 van Pavel Kaderabek in de blessuretijd van de eerste helft. 'De gelijkmaker kwam op het slechtste moment en dat namen we mee na rust. En in een topper kun je geen domme doelpunten weggeven.'

IJsland deed zichzelf namelijk nog meer tekort. De Tsjechische 2-1 was een eigen doelpunt van Jón Dadi Bödvarsson. Toch was Sigthórsson niet helemaal negatief gestemd. 'Het is misschien wel positief dat we altijd kansen kunnen creëren. Ik was dicht bij een doelpunt maar de verdediger deed het goed.'