In de spits moet iets veranderen bij Duitsland

Duitsland opende het EK met een 2-0 overwinning op Oekraïne. VI-analyticus Marco Timmer geeft zijn visie.

Groep D, eerste ronde
12 juni 2016
Lille, Stade Pierre Mauroy

De Duitse bondscoach Joachim Löw haalde Mario Götze tegen Oekraïne in de 89ste minuut van het veld. Maar een applauswissel was het allerminst. De aanvaller van Bayern München had hard gewerkt, maar echt gevaarlijk was hij niet geweest. Twee schoten in negentig minuten is in het dynamische aanvalsspel van Duitsland veel te weinig. Routinier Bastian Schweinsteiger was zijn vervanger en die deed drie minuten later wat Götze niet lukte: scoren.

Duitsland wil net als Spanje en eerder Frankrijk na de wereldtitel dit jaar ook het Europees kampioenschap winnen en uiteraard behoort de ploeg van Löw tot de titelkandidaten. Kwaliteiten genoeg. De vraag is of de Oosterburen in de jacht op het markeren van een Duitse era in het internationale voetbal wel de juiste speler in de spits hebben staan?

Wordt het Götze of Mario Gomez? Dat was de vraag voor het openingsduel dat door Duitsland met 2-0 werd gewonnen. Het werd de invaller van Bayern München die dit seizoen in slechts veertien competitiewedstrijden voor de kampioen in actie kwam. Daarin scoorde de aanvaller drie keer en gaf hij vier assists. Toch kreeg hij van Löw de voorkeur boven Gomez die met 26 doelpunten voor Besiktas een grote rol had in het behaalde Turkse kampioenschap.

Mario Götze schiet tegen de Oekraïnse verdediger Yevhen Khacheridi aan.

Internationaal gezien lijkt Gomez echter op zijn retour en het zegt veel dat Götze Bayern München mag verlaten. Nadat Miroslav Klose, Duitslands all time-topscorer met 71 doelpunten, na het WK in 2014 stopte, zit Löw toch een beetje met de spitspositie in zijn maag. Waar buitenlandse toppers als Robert Lewandowski en Pierre-Emerick Aubameyang bij Bayern München en Borussia Dortmund met hun goals de Bundesliga domineren, daar heeft het Duitse elftal dus een probleem in de aanval. Het is de reden dat Klose zo lang doorging als international.

Heeft de bondscoach dan geen betere alternatieven? Die heeft Löw wel degelijk. Thomas Müller is de aangewezen man voor die plek. Müller heeft scorend vermogen, is beweeglijk, een goed aanspeelpunt en kopsterk. Voor de posities op de flanken, daar waar de aanvaller nu staat, heeft Löw spelers genoeg. Zelfs Götze zou daar nog kunnen spelen. Müller was met negen doelpunten de topscorer voor Duitsland tijdens de EK-kwalificatie en volgens zijn naamgenoot Gerd, Der Bomber, dé speler die het WK-record van Klose (16 doelpunten) op termijn zal breken.

Duitsland verloor nog nooit een openingsduel op een EK en deed dat ook nu niet. Het werd 2-0 nadat verdediger Shkodran Mustafi zijn team al in de eerste helft op voorsprong had gekopt. Bij vlagen was het spel van het team van Löw weer ouderwets goed en de tweede helft werd bijna volledig gecontroleerd gedomineerd. Maar als Duitsland een echte gooi naar de EK-titel wil doen, zal er in de spits iets moeten veranderen.