Paris Saint-Germain heeft dinsdagavond op Old Trafford een enorme stap gezet richting de kwartfinale van de Champions League. De Franse topclub was duidelijk een maatje te groot voor Manchester United, dat voor het eerst verloor onder leiding van Ole Gunnar Solskjaer.

Manchester United
0 - 2
PSG
PSG

Bij de loting werd Paris Saint-Germain direct tot favoriet gebombardeerd tegen Manchester United. Die stelligheid verdween echter toen Neymar en Edinson Cavani geblesseerd wegvielen voor de wedstrijd op Old Trafford. Trainer Thomas Tuchel moest puzzelen en koos voor Kylian Mbappé in de spits, geflankeerd door Ángel Di María en Dani Alves. Julian Draxler steunde Mbappé in zijn rug.

Manchester United trad, zoals wel vaker in topwedstrijden onder Solskjaer, zonder echte spits aan. Jesse Lingard speelde als een soort valse nummer negen met de snelheid van Marcus Rashford en Anthony Martial om zich heen. De ietwat defensieve tactiek werkte voor rust prima voor United. PSG kwam er nauwelijks doorheen, al gold datzelfde aan de andere kant voor United.

Toch stapte PSG als morele winnaar van het veld na de eerste helft. Presnel Kimpembe ontsnapte na een overtreding op Luke Shaw aan een tweede gele kaart en United - dat van geluk mocht spreken dat Ashley Young geen tweede gele kaart kreeg na een beuk aan het adres van Di María - verloor met Lingard en Martial twee belangrijke pionnen in het plan van Solskjaer. Beide spelers haakten af met spierblessures. Alexis Sánchez en Juan Mata moesten daardoor aan de bak in de tweede helft.

Zij konden echter niet voorkomen dat PSG er na rust een totaal andere wedstrijd van maakte. De Franse topclub was plotseling wél overtuigend in balbezit en overrompelde United volledig. Dat leverde in de 53ste minuut, vlak nadat David de Gea met een katachtige reflex een kopbal van de bij vlagen ongrijpbare Mbappé tot corner had verwerkt, de 0-1 op. Uitgerekend Kimpembe, die vlak na rust ook weer gespaard werd door de scheidsrechter, schoot raak uit een corner van Di María. Nemanja Matic was de Franse verdediger daarbij helemaal kwijt.

Het doelpunt maakte PSG alleen maar sterker. Een volley van Dani Alves vloog nog rakelings naast het doel van De Gea, maar na een uur moest de doelman toch weer een bal uit zijn doel vissen. Mbappé liep tegen een perfecte voorzet van Di María, die continu werd uitgefloten door de fans van zijn oude club, aan en zette de 0-2 op het scorebord. United werd overlopen en was aanvallend volstrekt onmachtig. Het was aan De Gea te danken dat PSG niet verder uitliep. De keeper redde knap bij grote kansen voor Mbappé en Juan Bernat.

Dankzij die reddingen is United nog niet helemaal kansloos voor de return in Parijs op 6 maart. Wel is de eerste nederlaag onder Solskjaer een feit. Na tien overwinningen en een gelijkspel is PSG de eerste club die de code van de Noorse manager heeft gekraakt. Dat de coach iets nieuws moet verzinnen, werd vooral na rust pijnlijk duidelijk. Zijn ploeg had totaal geen antwoord op de loopacties van Mbappé en creëerde geen enkele kans. Tot overmaat van ramp ontving Pogba vlak voor tijd zijn tweede gele kaart na een flinke overtreding op Alves. PSG heeft de status van favoriet helemaal terug en kan in de return vermoedelijk ook weer een beroep doen op Cavani.