'Ik gebruikte spieren waarvan ik het bestaan niet wist'

Jeffrey Gouweleeuw (22) en Jan Wuytens (28) kwamen deze zomer over van respectievelijk SC Heerenveen en FC Utrecht. Bij AZ moeten zij het centrale duo gaan vormen en werd aanvoerder Nick Viergever zelfs tot linksback omgeturnd. De twee verdedigers vertellen in Voetbal International dat zij flink moesten wennen aan de aanpak van trainer Gertjan Verbeek.

'Ik gebruikte spieren waarvan ik het bestaan niet wist'

'Verbeek is een expert op het gebied van krachttraining', legt Wuytens uit. 'In het begin heb ik het met de nodige spierpijn moeten bekopen. Ik gebruikte spieren waarvan ik het bestaan niet wist. Hier is een hele nieuwe wereld voor ons open gegaan. Echt tot in de kleinste details, alles is gespecificeerd en op ieders lichaam aangepast. Ik klaag niet hoor, integendeel. Juist deze aanpak sprak me aan.'

De zes jaar jongere collega van de Belg moest eveneens wennen. 'Achter elke oefening zit een gedachte, ook in het krachthonk. Bij Heerenveen was ik een half uurtje per week wat rompoefeningen aan het doen, hier wordt elke spier apart onder handen genomen. Krachttraining deed ik altijd al wel, maar dat was meer vrijblijvend. Er wordt nu meer gevraagd', besluit Gouweleeuw.

Zaterdag waren de twee verdedigers overigens al direct dicht bij hun eerste prijs in Alkmaarse dienst, maar Ajax won na verlenging de Johan Cruijff Schaal ondanks een verdienstelijk optreden van Wuytens en Gouweleeuw. Die laatste leidde wel de 3-2 nederlaag in met een eigen goal. (Freek Jansen) In de nieuwe editie van VI leest u een uitgebreid dubbelinterview met Wuytens en Gouweleeuw, die haarfijn uitleggen hoe zij een complementair duo moeten worden. Klik hier om direct te bestellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen