IJzersterk Italië stuurt titelverdediger Spanje naar huis

Italië heeft ten koste van titelverdediger Spanje de kwartfinale van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach Antonio Conte maakte een sterke indruk in Saint-Denis en won knap met 2-0.

Kan het voetballend vermogen van Spanje het winnen van de fysieke kracht en de discipline van Italië? Dat was de vraag die massaal gesteld werd voorafgaand aan de kraker in de achtste finale. Het antwoord was binnen tien minuten duidelijk: nee. De Italianen waren heer en meester, kwamen geen moment in de problemen en stichtten aanvallend veel gevaar.

Al in de achtste minuut moest de Spaanse doelman David De Gea zich strekken om een kopbal van Graziano Pellè uit de hoek te tikken. Twee minuten later raakte Emanuele Giaccherini de paal met een omhaal, al werd hij afgefloten vanwege vermeend gevaarlijk spel. Na een scherpe voorzet van Matteo De Sciglio werkte Sergio Ramos de bal nog bijna in eigen doel, voordat het in de 33ste minuut toch raak was.

Een snoeiharde vrije trap van Éder werd gelost door De Gea. Giorgio Chiellini was vervolgens als eerste bij de bal en tikte de rebound tegen de touwen: 1-0. Tien minuten na rust leek Éder op weg naar de 2-0, maar oog in oog met De Gea moest hij zijn meerdere erkennen in de sluitpost van de regerend Europees kampioen, waar Aritz Aduriz Nolito in de rust had afgelost.

Pas in het laatste kwartier, met Lucas Vázquez voor Álvaro Morata, drong Spanje Italië terug. Vázquez raakte de paal, een hard schot van Andrés Iniesta was een prooi voor keeper Gianluigi Buffon. De grootste kans was er voor Gerard Piqué. Hij kreeg op een paar meter van het doel de bal voor zijn voeten, maar zijn inzet werd knap gered door Buffon. Een minuut later gooide Italië het duel op slot. Pellè stond aan het eind van een counter en schoot op aangeven van Matteo Darmian de 2-0 binnen.

Italië neemt het in de kwartfinale van het EK op tegen Duitsland. Titelverdediger Spanje is uitgeschakeld op het Europees kampioenschap in Frankrijk.

Lees hier de analyse van dit duel. Het stuk over de Man van de Wedstrijd, met daarbij de cijfers voor de spelers, is ook op VI.nl te vinden.