IFAB houdt vast aan driedubbele straf, geen videobeelden

Reacties

De internationale spelregelcommissie IFAB heeft zaterdag bekendgemaakt dat de 'triple punishment' voorlopig intact blijft. Dat ondanks een verzoek van de Europese voetbalbond (UEFA).

IFAB houdt vast aan driedubbele straf, geen videobeelden

De triple  punishment, ofwel driedubbele straf, houdt in dat spelers bij het maken van een overtreding in het eigen zestienmetergebied en het daarbij ontnemen van een duidelijke scoringskans een rode kaart, een strafschop én een schorsing aan hun broek krijgen.

Onder anderen UEFA-voorzitter Michel Platini sprak zich daar al tegen uit. Een rode kaart zou immers te zwaar zijn omdat een dergelijke sanctie ook de wedstrijd flink beïnvloedt.

De lobby had evenwel geen succes. De IFAB, het orgaan waarin de FIFA en de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland zetelen, sprak zich tijdens de 128ste jaarvergadering uit tegen een verandering van de regels. Het veto was gestoeld op de angst voor meer en vooral zwaardere overtredingen in het zestienmetergebied. Overigens wordt er wel verder onderzoek naar de regel gedaan, waardoor een verandering van de regels in de toekomst  niet uit te sluiten is.

Onderkleding
Tevens maakte de IFAB, dat al bestaat sinds 1886, bekend dat het dragen van onderkleding met een bepaalde tekst daarop verboden zal worden. Menig voetballer toont regelmatig op de kleding onder zijn wedstrijdshirt een boodschap. Dat zal verboden worden. Overigens zal het bestraffen van spelers die de regel wél overtreden bij de tuchtcommissies komen te liggen.

Ook werd al bekend dat de IFAB het voetballers en voetbalster toestaat om te spelen met een hoofddoek. Bovendien besloot de spelregelcommissie dat het gebruik van videobeelden door scheidsrechters voorlopig niet ingevoerd zal gaan worden. Doellijntechnologie mag wel gebruikt blijven worden. Ook inzake het gebruik van videobeelden door de arbitrage zal verder getest worden. Ook werd besloten in het amateurvoetbal de test met doorwisselen en tijdstraffen voort te zetten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.