Ierland-Nederland 12 oktober 1983

12 oktober 1983. Nederland speelt in Dublin tegen Ierland en moet winnen om uitzicht te houden op deelname aan het Europees Kampioenschap van 1984 in Frankrijk. Bondscoach Kees Rijvers selecteert veel jonge spelers, zoals de 18-jarige Marco van Basten, Ruud Gullit (20), Gerald Vanenburg (19), Sonny Silooy (20 en 1e interland) en Ronald Koeman (20 ), aangevuld met routiniers als Willy van de Kerkhof, Bennie Wijnstekers en Piet Schrijvers.

Nederland start dramatisch. Rijvers kiest voor een te behoudende strategie en Ierland overloopt Oranje. Binnen zeven minuten maakt Gary Waddock het eerste doelpunt, een half uur later vergroot Liam Brady de voorsprong. Met een beetje meer pech had Ierland voor rust al met 4-0 voorgestaan. Nederland speelt on-Nederlands: slechts één spits (Marco van Basten), Ruud Gullit is libero. De Ieren genieten van de ruimte en vliegen over de flanken waar niemand hen tegenhoudt. Bovendien dolt Frank Stapleton Sonny Silooy. Duizenden Ierse supporters zingen.

In de pauze buldert de stem van Piet Schrijvers door de kleedkamer. De doelman van PEC Zwolle herinnert de jonkies aan 'het wonder van Leipzig' toen Nederland in 1979 een 2-1 achterstand tegen de DDR omboog in een 3-2 overwinning en hierdoor alsnog deelname afdwong aan het EK 1980. 'Waarom zou dat nu niet kunnen', luidt de retorische vraag van de Bolle van Zwolle. 'En nu moet er aangevallen worden', beveelt hij.

Rijvers is echter bang voor meer tegendoelpunten en wil nog lang niet aan aanvallen denken: 'Misschien de laatse twintig minuten'. De spelers luisteren niet naar de 57-jarige bondscoach. Ze rebelleren en gaan op avontuur. Met succes. Gerald Vanenburg en invaller Bud Brocken bemannen de flanken en zetten de Ieren meteen vast. Binnen vijf minuten scoort Gullit. En het talent van Feyenoord blijft opkomen, tegen de zin van Rijvers die langs de lijn maar blijft gebaren dat de twintigjarige libero achter zijn verdediging moet spelen. Gullit luistert niet en Nederland wint. Eerst maakt Van Basten in de 65e minuut de gelijkmaker. En uitgerekend Gullit maakt een kwartier voor tijd de winnende treffer.

Ierland-Nederland 2-3 (2-0). 7. Waddock; 35. Brady; 51. Gullit; 65. Van Basten; 75. Gullit. Scheidsrechter Daina (Zwi). Dalymount Park, Dublin. 35.000 toeschouwers.
Ierland: Devine, Moran, Lawrenson, Houghton; Waddock, Grealish (Sheedy), Brady; Robinson, Stapleton en O'Callaghan (Galvin).
Nederland: Schrijvers; Wijnstekers, Gullit, Silooy, Boeve; V.d. Kerkhof, Koeman, Ophof, Van Tiggelen (46. Brocken); Vanenburg en Van Basten.