Ierland geeft Oranje veel stof tot nadenken

Reacties

Nederland heeft tegen Ierland laten zien terecht op het EK-podium te ontbreken (1-1). Kevin Strootman was in Dublin een van de schamele lichtpuntjes bij Oranje.

Ierland geeft Oranje veel stof tot nadenken

Voor Ierland-bondscoach Martin O'Neill maakte de wedstrijd tegen Oranje deel uit van de voorbereiding op het EK. Voor zijn Nederlandse collega Danny Blind lag de horizon verder weg. Het duel in Dublin was de eerste van drie testwedstrijden, die de Oranje-bondscoach meer duidelijkheid moeten verschaffen voor de WK-kwalificatie.

Een van de openstaande vragen had Strootman als onderwerp. Na een absentie van ruim twee jaar vanwege knieproblemen stond er achter hem een vraagteken. De eerste indrukken tijdens het trainingskamp in Portugal waren al positief.

In de wedstrijd liet Strootman zien dat hij zonder twijfel een toegevoegde waarde is voor het zoekende Oranje. De middenvelder van AS Roma speelde in Dublin vanaf de aftrap alsof hij nooit was weggeweest. Als controleur was hij de leider en inspirator die het Nederlands elftal zo had gemist. In de zeventigste minuut kon hij tevreden over zijn eigen spel naar de kant.

Een ander vraagstuk voor Blind en zijn staf is de invulling van de spitspositie. Tegen Ierland kreeg Vincent Janssen de voorkeur boven Luuk de Jong en Bas Dost. Maar voor de AZ-aanvaller was er geen eer te behalen, laat staan dat hij zich kon manifesteren. Vanaf de zijkanten kreeg hij geen steun. Met name Memphis Depay leed meer balverlies dan dat hij voorzetten afleverde.

Maar naar aanleiding van het optreden tegen Ierland is er een ander vraagstuk dat misschien nadrukkelijker om een oplossing smeekt. In defensief opzicht maakte Oranje een uiterst kwetsbare indruk. De openingstreffer van Ierland was daarvan een voorbeeld.

De 1-0 werd ingeleid door een onnodig weggegeven corner van Virgil van Dijk, die bij de hoekschop in de lucht werd geklopt door John O'Shea. De 35-jarige verdediger zag zijn kopbal nog stranden op de gezamenlijke redding van Jasper Cillessen en Janssen op de doellijn. Zijn strafschopclaim maakte snel plaats voor vreugde, want in de rebound was Shane Long wel succesvol.

Oranje was helemaal niet bij machte een antwoord te formuleren op het Ierse doelpunt. De formatie van Blind bleef zonder inspiratie en ideeën tevergeefs zoeken naar de gelijkmaker. Ook Steven Berghuis kon bij zijn verdienstelijke debuut niet voor een noodzakelijke impuls zorgen, zoals Bas Dost in het kwartier dat hem als vervanger van Janssen was gegund evenmin iets kon uitrichten.

De entree van Luuk de Jong bood wel soelaas. De PSV'er tekende zes minuten voor tijd zowaar voor de gelijkmaker na een voorzet van Jetro Willems. Tekenend genoeg was dat de eerste en ook enige Nederlandse poging in Dublin op het Ierse doel.

De aanvallende onmacht en defensieve kwetsbaarheid onderstrepen de twijfels over Oranje. Ierland gaf zonder te overtuigen de bevestiging dat er voor Blind cum suis nog veel werk ligt voor in september de WK-kwalificatie begint tegen Zweden, dat op 13 juni de eerste tegenstander is van Ierland op het EK.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.