Icardi, scherpschutter onder een onzichtbaarheidsmantel

Reacties

Voor de zestiende speelronde van de Serie A blikt VI-redacteur Reon Boeringa vooruit op Internazionale - Genoa, met speciale aandacht voor het verborgen fenomeen Mauro Icardi.

Icardi, scherpschutter onder een onzichtbaarheidsmantel

Inter spendeerde afgelopen zomer tientallen miljoenen aan nieuwe spelers, maar de belangrijkste daad op de transfermarkt verrichtte de club in eigen ogen door Mauro Icardi in Milaan te houden. Arsenal en Chelsea wilden de spits graag hebben en Napoli bood zelfs zestig miljoen, maar Icardi beloofde in ruil voor een enorme salarisverhoging zijn trouw aan Inter en tekende een nieuw contract tot 2021.

Icardi moest het gezicht van het nieuwe Inter worden, de leider van een nieuwe succesploeg. De aanvoerdersband was hem een seizoen eerder al toevertrouwd, met de contractverlenging bevestigden club en speler hun intentie om gezamenlijk de stap naar de top te zetten.

Met zes doelpunten in de eerste zes wedstrijden begon het seizoen van Icardi uitstekend. De Argentijn heeft week in week uit goals nodig om zijn status te bevestigen en uit te bouwen. Verder is zijn bijdrage aan een elftal namelijk gering. Hij is geen aanspeelpunt, geen speler die kansen voor zichzelf en anderen creëert, Icardi is volledig gericht op het maken van goals.

Dus begon het bij hem en Inter te knagen toen hij tussen eind september en begin oktober drie keer op rij niet scoorde. Paniek leek niet nodig, maar ineens barstte de bom. Door een aantal controversiële passages in zijn medio oktober uitgegeven biografie kwam zijn rol als speler en aanvoerder van Inter zwaar onder druk te staan.

Icardi leed zwaar onder de supportersprotesten, zijn productie kwam volledig stil te liggen. Maar hij hield zijn plek in het elftal en begon naar verloop van tijd weer te scoren. Wie daarom naar zijn doelpuntenaantal de afgelopen weken kijkt (acht goals in acht duels), weet zelfs niet beter of dat hij weer helemaal de oude is. Maar schijn bedriegt.

Veldspelers uit Serie A met minste balcontacten per 90 minuten
Speler Balcontacten
Mauro Icardi 23,9
Carlos Bacca 24,3
Giovanni Simeone 27,6
Mattia Destro 29,5
Alberto Gilardino 30,5
Duván Zapata 32,8

Icardi was altijd al extreem gefixeerd op doelpunten, maar heeft dat de afgelopen weken zover doorgedreven dat het lijkt alsof hij onder een onzichtbaarheidsmantel voetbalt. Eind november had hij tegen AC Milan slechts dertien balcontacten in negentig minuten. Afgelopen weekend tegen Napoli raakte hij de bal slechts veertien keer, waarvan liefst vier aftrappen. Het zijn bizarre cijfers voor een spits van Inter.

Alle passes van Mauro Icardi in de wedstrijd tegen Napoli, weergegeven door Squawka.
Alle passes van Mauro Icardi in de wedstrijd tegen Napoli, weergegeven door Squawka.

Zelfs Éder (22) en João Mario (32), die als invallers respectievelijk 45 en 35 minuten speelden, kwamen tegen Napoli vaker aan de bal dan Icardi. De trend die al dit hele seizoen zichtbaar is, trekt Maurito de afgelopen tijd door tot in het extreme. Geen speler in de Serie A heeft per negentig minuten gemiddeld zo weinig balcontacten als hij (zie tabel boven).

Mauro Icardi: balcontacten per 90 minuten
Seizoen Balcontacten
2012/13 34,5
2013/14 26,7
2014/15 32,7
2015/16 27,9
2016/17 23,9

Icardi trekt zich niets meer aan van het team en is alleen maar gefocust op zijn eigen succes. Het zijn eigenschappen die niet bij een aanvoerder passen, maar het is mogelijk zijn reactie op de woedende protesten die zijn biografie losmaakte. Icardi wist dat hij moest gaan scoren om het vertrouwen van de fans te herwinnnen, maar heeft zich daarbij dermate geïsoleerd dat hij is doorgeslagen. Zijn middel is zijn doel geworden.

Is Icardi in zijn huidige rol nog houdbaar bij Inter, terwijl de club met Éder, Stevan Jovetic en Gabriel Barbosa voldoende alternatieven achter de hand heeft? Een spits die twaalf keer scoort in vijftien duels passeer je niet zomaar, maar in het proces van wederopbouw waar Inter in verkeert, lijkt Icardi een luxe die het zich misschien wel niet meer kan veroorloven.

Programma
Crotone 10-12
18:00
Pescara
Sampdoria 10-12
20:45
Lazio
Cagliari 11-12
12:30
Napoli
Atalanta Bergamo 11-12
15:00
Udinese
Bologna 11-12
15:00
Empoli
Palermo 11-12
15:00
Chievo
Torino 11-12
15:00
Juventus
Internazionale 11-12
20:45
Genoa
Fiorentina 12-12
19:00
Sassuolo
AS Roma 12-12
21:00
AC Milan
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.