Ibrahimovic klaar om kroon op zijn carrière te zetten

Reacties

Paris Saint-Germain ligt dankzij twee treffers van Zlatan Ibrahimovic op koers om de prijzenregen van vorig seizoen te evenaren. Ook nu de 34-jarige Zweed waarschijnlijk bezig is aan zijn laatste seizoen in Franse dienst, is zijn aandeel in de Parijse successen levensgroot. De ultieme kroon op het werk van Ibrahimovic en trainer Laurent Blanc zou het winnen van de Champions League zijn.

Ibrahimovic klaar om kroon op zijn carrière te zetten

Dat PSG in Frankrijk de beste is, daar bestaat ook na de 3-0 zege in de achtste finale van het Coupe de France-toernooi op Olympique Lyon geen twijfel over. De voorsprong in de Ligue 1 op nummer twee AS Monaco bedraagt al 24 punten, terwijl PSG vorige maand ook al de finale van de Coupe de la Ligue bereikte. Net als in 2014/15 liggen daarom alle drie de Franse hoofdprijzen nog in het verschiet. Het leverde Blanc donderdagochtend een nieuw contract tot medio 2018 op.

Van een geslaagde missie kan de Franse oud-international echter pas echt spreken als PSG ook in Europa eindelijk eens afrekent met de concurrentie. Waar de overmacht in eigen land elk seizoen weer toeneemt, was de kwartfinale de afgelopen drie seizoenen telkens het eindstation in het miljoenenbal. Twee keer was Barcelona te sterk, één keer Chelsea. En die club wacht ook volgende week dinsdag weer in de heenwedstrijd van de achtste finale.

De verwachting is dat het voor Ibrahimovic de laatste kans is om de belangrijkste prijs in het Europese clubvoetbal toch nog op zijn naam te schrijven. En laat de ex-Ajacied, wiens contract komende zomer afloopt, nu net in topvorm verkeren. De afgelopen vijf competitieduels was hij zes keer trefzeker. Omdat vijf bekerduels ook nog vier goals opleverden, staat zijn teller in 2016 alweer op tien treffers en die van het seizoen op 27 (in 32 wedstrijden).

Vorig seizoen won PSG ondanks een rode kaart voor Zlatan Ibrahimovic in de return van Chelsea in de achtste finale van de Champions League. Zonder de geschorste Zweed was de latere winnaar Barcelona een ronde later echter te sterk.
Vorig seizoen won PSG ondanks een rode kaart voor Zlatan Ibrahimovic in de return van Chelsea in de achtste finale van de Champions League. Zonder de geschorste Zweed was de latere winnaar Barcelona een ronde later echter te sterk.

Ibrahimovic blijft daarmee niet alleen in het kielzog van de Europese elite, ook zijn persoonlijk record kan de man die in zijn loopbaan al twaalf keer kampioen (inclusief twee afgenomen titels met Juventus) werd nog evenaren. In het seizoen 2013/14 was hij tot dusverre het productiefst met 41 treffers in 46 officiële duels. Met nog dertien speelronden in de Ligue 1, mogelijk zeven wedstrijden in de Champions League en nog maximaal vier bekerduels lijkt dat aantal haalbaar.

Voorwaarde is dan wel dat Ibrahimovic het drukke programma van PSG goed verteert en dat de oppermachtige ploeg van Blanc niet verslapt in de competitie. Dat risico ligt bijvoorbeeld zaterdag op de loer tegen Lille. Drie dagen later komt Chelsea immers op bezoek. Verdediger Serge Aurier stelt echter dat PSG gewoon van plan is door te denderen. 'De beste voorbereiding op Chelsea is om van Lille te winnen. Vorig seizoen was door de quadruple historisch. We gaan door tot het einde.'

Trainer Blanc heeft getuige zijn nieuwe contract het vertrouwen van voorzitter Nasser Al-Khelaïfi om ook in de volgende twee seizoenen op Europees succes te jagen, als die jacht dit seizoen mislukt. 'Ik hou van de speelstijl van ons team, de spelers respecteren Blanc en hij heeft sinds zijn komst acht prijzen gewonnen', legde de Qatarees uit. De meeste credits daarvoor gaan echter naar de 34-jarige Ibrahimovic. Voor PSG is het meer dan ooit zaak nú te oogsten, voordat het te laat is.

Doelpunten Zlatan Ibrahimovic per seizoen in dienst van PSG
Seizoen Duels Goals
2012/13 46 35
2013/14 46 41
2014/15 37 30
2015/16 32 27
Totaal 161 133
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.