Hyypiä zoekt antwoord op wervelende spel Bayern

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de achtste speelronde is dat het duel tussen Bayer Leverkusen en Bayern München van zaterdagavond (18.30 uur).

Hyypiä zoekt antwoord op wervelende spel Bayern

Bayer Leverkusen

Klassering: 3de plaats (achttien punten uit zeven duels)
Vorm: W-V-W-W-W

De doelstelling van Bayer Leverkusen is helder: in de schaduw van Bayern München en Borussia Dortmund wil de club haar status als nummer drie van de Bundesliga bevestigen. Het voetbal van Die Werkself is weinig spectaculair, maar wel uitermate effectief. Vooral zonder bal blinkt Leverkusen uit. Het team heeft relatief weinig balbezit, maar is zeer gevaarlijk in de omschakeling. Met spits Stefan Kiessling beschikt trainer Sami Hyypiä  over een van de makkelijkst scorende aanvallers in de Bundesliga.

Uitgelicht
Sami Hyypiä staat dit seizoen voor het eerst als hoofdtrainer op eigen benen. De 39-jarige Fin deelde de eindverantwoordelijk afgelopen jaar nog met Sascha Lewandowski, maar de voor Duitse begrippen unieke constructie -die resulteerde in de derde plaats en rechtstreekse plaatsing voor de Champions League- kostte veel energie omdat beide trainers telkens naar een compromis moesten zoeken.

Voor Hyypiä, die via Willem II uitgroeide tot topverdediger bij Liverpool, stapelen de ontwikkelingen zich snel op. Na het beëindigen van zijn actieve loopbaan bij Bayer Leverkusen in 2011 vertelde de Scandinaviër niets te voelen voor het hoofdtrainerschap. Het coachvirus heeft hij inmiddels volop te pakken. Vanavond moet Hyypiä een oplossing zien te vinden voor het bij vlagen wervelende combinatievoetbal van Pep Guardiola's Bayern.

Bayern München

Klassering: 2de plaats (negentien punten uit zeven duels)
Vorm: W-G-W-W-W

De kritische Uli Hoeness werd woensdag in Manchester nog net niet van zijn stoel geblazen. De voorzitter van Bayern München zag zijn club bijna tachtig minuten domineren tegen Manchester City. ‘Bijna perfect’, noemde hij de galavoorstelling in het City of Manchester Stadium die uitmondde in een overtuigende 1-3 zege.

Pep Guardiola moet het spel van zijn ploeg ook handenwrijvend hebben aanschouwd. De Catalaan is met veel tromgeroffel naar Beieren gehaald om de huidige verzameling topvoetballers tot een droommachine te kneden. Winnen volstaat niet meer sinds de unieke treble met Jupp Heynckes afgelopen seizoen. Na een moeizame start –waarin wel bijna elk duel winnend werd afgesloten- zijn de eerste contouren van de Pep-revolutie zichtbaar. Want hoewel de uitslag anders doet vermoeden, werd Manchester City op eigen veld compleet vernederd.

Uitgelicht
De valse negen is sinds de entree van Guardiola ook een item geworden bij Bayern München. Afgelopen midweek speelde de succescoach met Thomas Müller als meest vooruitgeschoven aanvaller. De Duitser is geen aanvaller die staat, maar die komt. Door zijn loopacties kregen ook de buitenspelers Franck Ribéry en Arjen Robben de ruimte hun specialisme -de actie naar binnen- te benutten. Een weliswaar uit nood geboren ingreep die de hand van Guardiola verraadt is de nieuwe positie van Philipp Lahm. De rechtsback speelt sinds enkele weken op het middenveld en blijkt een openbaring als voetballende poetser in een 4-1-4-1.



Onderlinge historie

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
17/04/2011 Bayern München - Bayer Leverkusen 5-1 Bundesliga
24/09/2011 Bayern München - Bayer Leverkusen 3-0 Bundesliga
03/03/2012 Bayer Leverkusen - Bayern München 2-0 Bundesliga
28/10/2012 Bayern München - Bayer Leverkusen 1-2 Bundesliga
16/03/2013 Bayer Leverkusen - Bayern München 1-2 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's