Hyballa: 'De Duitsers zien mij ook als een Nederlander'

Reacties

NEC heeft gekozen voor de Duitser Peter Hyballa als opvolger van Ernest Faber. De veertigjarige coach is door zijn afkomst 'automatisch Nederlands georiënteerd'.

Hyballa: 'De Duitsers zien mij ook als een Nederlander'

Met een moeder uit Rotterdam en een Duitser als vader heeft hij oog voor twee voetbalwerelden. 'In Duitsland zien ze me als Nederlander, ze hebben meteen een beeld van het Nederlandse voetbal bij mij. En in Nederland kennen ze mij niet', zegt hij deze week in VI.

'Ik ben als trainer ook opgeleid in Duitsland, maar heb er al wel met Nederlanders samengewerkt. Bij Alemannia Aachen was ik hoofdtrainer, met Eric van der Luer als assistent en Erik Meijer was er de sportdirecteur. En bij Red Bull Salzburg had ik het tweede elftal onder mijn hoede, toen Ricardo Moniz er eerste trainer was.

'Ik heb al mijn diploma's gehaald in Duitsland en wilde ook in Nederland de cursus Coach Betaald Voetbal volgen om mijn kennis te vergroten. Maar nee, de KNVB liet me niet toe, want ik had de licentie al. Dan geven ze die plaats op de cursus liever af aan iemand die nog geen diploma heeft.'

Hyballa kan daarvoor wel begrip opbrengen. 'Maar ik wilde de andere kant zien. Als je net over de grens opgroeit, ben je automatisch Nederlands georiënteerd. De Duitsers zien mij ook als een Nederlander: direct, recht voor zijn raap en als iemand die wil aanvallen met zijn ploegen. Daar heb ik nooit problemen mee gehad, zo voel ik me ook.'

In de nieuwe editie van Voetbal International stelt de nieuwe NEC-coach Peter Hyballa zich voor. Bestel VI nummer 20 online of lees het verhaal op VI Premium.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.