Huurlingen rekenen namens Twente af met kansarm Vitesse

FC Twente heeft in de zevende speelronde van de Eredivisie zonder al te grote problemen afgerekend met Vitesse. Door effectief te zijn werd in eigen huis met 2-1 gewonnen van de Arnhemmers.

Henk Fraser verloor als trainer tot zondagmiddag nog nooit van FC Twente. De primeur kreeg in Enschede echter al vroeg gestalte. Linksback Dejan Trajkovski bleek niet te af te stoppen toen hij in de zestiende minuut opstoomde. De Sloveen leverde eenmaal bij de achterlijn ook nog eens een uitstekende voorzet af. Het leverde een kans op voor Enes Ünal, bij wie alles wat hij in het nog prille Eredivisie-seizoen aanraakt in goud lijkt te veranderen. Ook nu bleef de Turk ijzig kalm. De negentienjarige Manchester City-huurling liet Eloy Room kansloos door de bal beheerst in de hoek te schuiven: 1-0.

Het balbezit en de meeste doelpogingen waren in de eerste helft verder voor Vitesse, maar dat wil niet zeggen dat de Tukkers niet meer gevaarlijk werden voor de pauze. Sterker nog, op slag van rust deed Twente terecht zijn beklag bij arbiter Jeroen Manschot vanwege een afgekeurde goal. Yaw Yeboah troefde Ricky van Wolfswinkel simpel af bij een duel in het strafschopgebied door simpelweg adequater te handelen.De Vitesse-spits werd uit de brand geholpen door Manschot, die de bezoekers een vrije trap gaf in plaats van een goal toe te kennen.

Enes Ünal maakte zondag zijn zesde competitiedoelpunt van het seizoen. De spits werd kort na rust wel al gewisseld.

Twente gunde Vitesse het initiatief en trok zich veelal terug op eigen helft. Daar kwam de thuisploeg zelden in de problemen. Vitesse bleef zoekende. Ook invaller Nathan bracht daar geen verandering in. Het geblesseerd uitvallen van Milot Rashica, die nog voor rust de kleedkamer had opgezocht, hielp evenmin mee. De Arnhemmers scoorden de laatste weken niet makkelijk in de Eredivisie met vijf goals in de laatste vijf duels en die lijn werd doorgetrokken. Van Wolfswinkel, die zijn honderdste Eredivisie-wedstrijd speelde, werd zelden in stelling gebracht.

De Tukkers hadden minder moeite voor het vijandelijke doel. De ruimtes werden groter en Bersant Celina profiteerde in de 85ste minuut gretig. Chinedu Ede gaf voor, Celina nam aan en rondde bekwaam af met een laag schot in de verre hoek. Het slotakkoord kwam op naam van Vitesse-middenvelder Lewis Baker, de van Chelsea gehuurde Engelsman die keeper Nick Marsman passeerde met een prachtig zwabberschot.

Zo won Twente wederom met dank aan de jonge Citizens. Bij de 4-1 zege op ADO Den Haag was het duo al goed voor drie goals. De ploeg van trainer René Hake staat met twaalf punten zesde en is Vitesse, de nummer zeven, gepasseerd.