Huntelaar schiet Ajax voorbij FC Kopenhagen

Op het spel is nog voldoende aan te merken, maar het moet wel heel raar lopen wil Ajax dit seizoen niet deelnemen aan de Champions League. Pas na een uur kregen de Amsterdammers vat op de mannetjesputters van FC Kopenhagen, waarna Klaas-Jan Huntelaar zijn faam waarmaakte: 2-1.

Huntelaar was de man tijdens de zege van Ajax in Denemarken. De spits tekende voor beide goals. De zege was niet echt verdiend, aangezien Kopenhagen lange tijd het beste van het spel had.

Dat Kopenhagen fysiek de overhand zou hebben, was voor aanvang van de wedstrijd al bekend. De duels ontlopen en de bal snel rond laten gaan was dan ook de opdracht die coach Henk ten Cate aan zijn spelers had meegegeven. Maar daar kwam lange tijd niets van terecht.

In de eerste helft kwam Ajax er helemaal niet aan te pas en had het niet te klagen over de 1-1 ruststand, gezien de kansen die de Denen creëerden. Maar gaandeweg de tweede helft drongen de Amsterdammers de thuisploeg steeds verder terug op eigen helft. Niet dat ze goed speelden, maar in problemen kwam Ajax niet meer.

Sterker, Ajax ging nog winnen ook. Wie anders dan Klaas-Jan Huntelaar forceerde het verschil. In de 84ste minuut belandde een voorzet van Johnny Heitinga via Markus Rosenberg voor de voeten van Huntelaar, die direct uithaalde en de bal achter de kansloze doelman Christiansen mikte: 2-1.

Het was niet de enige treffer van Huntelaar. Via hem was Ajax totaal onverwacht in de 37ste minuut op voorsprong gekomen. Thomas Vermaelen verlengde een vrije trap van Wesley Sneijder en Huntelaar toonde zijn gogme door tegenstander Brede Hangeland in de rug te houden en al koppend de bal in het doel te knikken.

Lang had Ajax niet kunnen genieten van deze voorsprong, want in de blessuretijd van de eerste helft kwam Kopenhagen langszij. Jesper Grønkjær versierde een vrije trap tegen Heitinga, waarna Hangeland in de lucht veel te sterk was voor diezelfde Heitinga en bij de eerste paal raak kopte: 1-1. Maar na de tweede goal van Huntelaar hield Ajax wel stand.