Huntelaar, Schalke scoren niet tegen Hollands Larnaca

In de Europa League zijn de nodige Nederlanders actief. Voetbal International zet de verrichtingen van onze landgenoten op een rijtje.

Met Klaas-Jan Huntelaar als aanvoerder slaagde Schalke 04 er negentig minuten lang niet in te scoren tegen AEK Larnaca. Tim de Cler, aanvoerder Gregoor van Dijk en Edwin Linssen waren de gehele wedstrijd van de partij bij de ploeg van trainer Ton Caanen. Schalke blijft koploper in Groep J, aangezien Maccabi Haifa met 4-2 verloor bij Steaua Boekarest. Bij deze laatste wedstrijd stuurde scheidsrechter Kevin Blom Florin Costea van Steaua uit het veld.

Het gehoopte schokeffect bij Club Brugge was er deels. Na het ontslag van trainer Adrie Koster antwoordde de formatie onder leiding van aanvoerder Ryan Donk in de eerste helft. Thuis verloor Club nog in blessuretijd, nu namen de Belgen in de ontmoeting tegen de Championship-club voor rust een 0-2 voorsprong. Birmingham kwam in de tweede helft langszij, waardoor beide ploegen samen met Sporting Braga (dat NK Maribor met 5-1 versloeg) met zeven punten de eerste plek delen.

Glenn Loovens droeg bij Celtic ook de aanvoerdersband, maar de centrale verdediger moest deze vlak na rust afstaan. Loovens werd in de pauze vervangen op het moment dat de Schotten met 2-1 voor stonden tegen Stade Rennes. Celtic maakte er nog 3-1 van en mag blijven hopen op overwintering. De Schotten hebben vijf punten, Atlëtico Madrid (dat Udinese met 4-0 versloeg) en Udinese staan op zeven.

Voor Red Bull Salzburg van trainer Ricardo Moniz wordt het lastig de volgende ronde te bereiken. Een thuisnederlaag tegen Athletic de Bilbao (het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Ander Herrera) maakt dat de Oostenrijkers op vier punten blijven staan, terwijl Bilbao met tien punten is geplaatst. Paris Saint-Germain maakt het meeste aanspraak op plek twee Na de 1-0 zege op Slovan Bratislava hebben de Fransen zeven punten. Moniz gaf Petri Pasanen en Simon Cziommer een basisplaats, terwijl Leonardo op de bank begon. De Braziliaan speelde het laatste half uur mee.

Sporting Lissabon leed na drie overwinningen in groep D van de Europa League de eerste nederlaag. Het in de voorronde van de Champions League door FC Twente uitgeschakelde FC Vaslui won met 1-0. Sporting startte in de uitwedstrijd bij de Roemenen zonder Ricky van Wolfswinkel, maar met Stijn Schaars in de basis. Van Wolfswinkel kwam direct na rust in het veld voor Valeri Bojinov. Na een half uur maakte Denis Zmeu de enige treffer van de wedstrijd. In het andere duel in deze groep verslaat Lazio FC Zürich met 1-0. Sporting heeft negen punten. Aangezien Vaslui en Lazio nog tegen elkaar spelen is de ploeg uit Lissabon geplaatst.

Of Rafael van der Vaart na de winterstop Europees in actie gaat komen, is nog lang niet zeker. Tottenham Hotspur, dat de Nederlander niet inschreef voor de groepsfase, wacht nog een spannende ontknoping in Groep A na de 1-0 nederlaag bij Rubin Kazan. PAOK Saloniki leidt in deze poule, de Spurs en Rubin staan op zeven.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers in de Europa League kunt u terecht op het VI-Scorebord. De standen van alle groepen vindt u hier. Foto: VI Images