Huntelaar kan tegen Mexico weer ommekeer ontketenen

Reacties

Bij afwezigheid van Robin van Persie wijst alles erop dat Klaas-Jan Huntelaar woensdagavond tegen Mexico weer eens een kans krijgt vanaf de aftrap. Stelt bondscoach Guus Hiddink de 31-jarige spits van Schalke 04 daadwerkelijk op, dan betekent dat dat Huntelaar voor het eerst sinds twee jaar weer aan de aftrap staat met Oranje.

Huntelaar kan tegen Mexico weer ommekeer ontketenen

Op 12 oktober 2012 kreeg Huntelaar in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra (3-0) voor het laatst de voorkeur boven Van Persie. Bondscoach Louis van Gaal maakte in het begin van zijn termijn nog heel even wisselend gebruik van zijn twee spitsen. Voorafgaand aan zijn allereerste interland, vriendschappelijk tegen België (2-4), had Van Gaal zelfs nog zijn vertrouwen uitgesproken in Huntelaar, die heel even in de waan leefde dat hij de nieuwe eerste spits van Oranje was.

Hoewel The Hunter scoorde tegen zowel België als Andorra – en tussendoor ook tegen Hongarije toen hij Van Persie in de rust verving – was zijn status als nummer één in het Nederlands elftal van korte duur. In aanloop naar, tijdens en ná het WK 2014 moest hij genoegen nemen met invalbeurten. Dat hij ook als pinchhitter zijn stempel drukte op het spel van Oranje door de duels met Mexico (achtste finale WK, assist en doelpunt, 2-1) en Kazachstan (enige zege Hiddink, 3-1) te laten kantelen, maakte de roep om een basisplaats van de ex-Ajacied alleen maar groter.

Klaas-Jan Huntelaar staat op 12 oktober 2012 op het punt raak te koppen in de thuiswedstrijd tegen Andorra. Het is tot dusverre zijn laatste Oranje-optreden als basisspeler.
Klaas-Jan Huntelaar staat op 12 oktober 2012 op het punt raak te koppen in de thuiswedstrijd tegen Andorra. Het is tot dusverre zijn laatste Oranje-optreden als basisspeler.

Woensdagavond zal Huntelaar slechts bij de gratie van de door fysieke ongemakken gespaarde Van Persie vanaf de aftrap duidelijk willen maken dat Hiddink niet meer om hem heen kan als diepe spits van het Nederlands elftal. De cijfers van de 67-voudige international laten dat in zekere zin al zien: in de 34 interlands dat hij in de basis startte, liet hij het net 21 keer bollen. Zijn 33 duels als invaller leverden acht treffers op.

De cijfers van Van Persie als centrumspits van Oranje zijn ook goed, maar desondanks minder indrukwekkend. Sinds de 31-jarige captain op 14 november 2009 tegen Italië door zijn uitstekende vorm bij Arsenal voor het eerst een plek in de punt van de aanval kreeg van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk, maakte de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal drie doelpunten meer dan Huntelaar (24) deed als basisspeler, maar had daar ook twintig (54) optredens meer voor nodig.

Ook in een andere vergelijking toont Huntelaar aan dat hij absoluut niet hoeft onder te doen voor zijn concurrent. Sinds Van Marwijk Van Persie eind 2009 bombardeerde tot nieuwe centrumspits van Oranje, scoorde de goaltjesdief van Schalke 04 ondanks zijn rol op het tweede plan toch nog zeventien keer. Opnieuw zijn de absolute cijfers van Van Persie (24 uit 55) beter, maar Huntelaar kan – in de wetenschap dat hij liefst 26 van zijn 43 duels als invaller binnen de lijn kwam - op een bijna even goed gemiddelde bogen: 0,40 goal per duel, tegenover 0,44 voor Van Persie.

Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie konden als spitsenkoppel niet voorkomen dat Portugal het Nederlands elftal op het EK 2012 al na de groepsfase naar huis stuurde.
Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie konden als spitsenkoppel niet voorkomen dat Portugal het Nederlands elftal op het EK 2012 al na de groepsfase naar huis stuurde.

Wellicht dat Hiddink het oefenduel met Mexico dan ook wil aangrijpen om nog één keer te peilen of Huntelaar – zoals zijn cijfers doen vermoeden – inderdaad goed genoeg is voor een basisplaats. En dan zou het zomaar kunnen zijn dat zondag in de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Letland beide kemphanen starten, zoals Hiddink al liet doorschemeren.

Het zou voor het eerst sinds de fatale 1-2 nederlaag tegen Portugal op het EK 2012 zijn dat Huntelaar een basisplaats náást Van Persie afdwingt. Of dat ook valt onder het plan van aanpak dat de KNVB voor ogen had is te betwijfelen, maar een ommekeer zou het zéker zijn. Dat Huntelaar die kan ontketenen bewees hij tegen Mexico op het WK nog als invaller, tegen datzelfde El Tri kan hij dat als basisspeler nu opnieuw doen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.