Huntelaar kan nu bewijzen waarom Ajax nog te vroeg kwam

Reacties

Het spel van Schalke 04 is niet om aan te zien en de club dreigt op deze voet zelfs naast Europees voetbal te grijpen. Er is schade te repareren in de Bundesliga. Oscar van der Horst blikt vooruit op de 24ste speelronde.

Huntelaar kan nu bewijzen waarom Ajax nog te vroeg kwam

Klaas-Jan Huntelaar is bezig aan zijn minst productieve seizoen sinds 2002/03, toen hij als PSV'er en later nog als huurling bij De Graafschap niet tot scoren kwam in de tien duels waarin hij minuten kreeg. Gezien zijn leeftijd zou je kunnen stellen dat de sleet erop zit bij de Oranje-international, die komende zomer 33 wordt. Maar als je zijn indrukwekkende staat van dienst bekijkt, is het ook niet gek om de oorzaak elders in het veld te zoeken.

Zonder de doelpunten van Huntelaar is er in elk geval weinig te vieren in de Veltins-Arena. De Königsblauen worden de laatste tijd weer veelvuldig omgedoopt tot de Königsgrauen en de supporters van de huidige nummer zeven in de Bundesliga klagen steen en been dat ze zich niet met het elftal kunnen identificeren. En daar sloft Huntelaar dan als enige dertiger tussen alle jonkies in rond, met de aanvoerdersband om zijn arm en dus de nodige verantwoordelijkheid af te leggen.

Aftocht
Schalke behoort met zijn eeuwige rivaal Borussia Dortmund en Bayern München tot de grootste clubs van Duitsland en dat wordt door de hondstrouwe aanhang elke thuiswedstrijd kracht bijgezet met een betoverende voetbalsfeer op de stampvolle tribunes. Des te groter is het contrast met de vertoningen binnen de lijnen, met inmiddels vijf wedstrijden op rij zonder zege en een roemloze aftocht in Europees verband tegen Shakhtar Donetsk (0-3).

Trainer André Breitenreiter, die zelfs als spits geen hoogvlieger was maar wel uit een bijna onmogelijke hoek scoorde toen hij als trainer SC Paderborn naar de Bundesliga leidde, kan het eigenlijk ook niet helpen. De routiniers Tranquillo Barnetta en Jefferson Farfán vertrokken afgelopen zomer, de dure Kevin-Prince Boateng (inmiddels AC Milan) maakte zich onmogelijk en bij het scheiden van de markt plukte VfL Wolfsburg sterspeler Julian Draxler weg uit Gelsenkirchen. Ajax gooide intussen al een lijntje uit naar Huntelaar, maar hij vond het nog te vroeg voor een terugkeer naar Amsterdam.

Klaas-Jan Huntelaar naast trainer Felix Magath bij zijn presentatie in augustus 2010. Inmiddels is Schalke al zes trainers verder.
Klaas-Jan Huntelaar naast trainer Felix Magath bij zijn presentatie in augustus 2010. Inmiddels is Schalke al zes trainers verder.

Van de nieuwelingen doet alleen Johannes Geis het redelijk. Eigenlijk kan de club vooral trots zijn dat met keeper Ralf Fährmann, Benedikt Höwedes, Joel Matip, Max Meyer en Leroy Sané vijf basiskrachten uit de eigen, roemruchte jeugdopleiding van Schalke komen. Voor zolang het duurt. Matip vertrekt komende zomer immers naar Liverpool en het is de vraag of Sané na dit seizoen nog een jaar in Gelsenkirchen te houden is.

Dat leidt meteen tot de oorzaak van de sportieve terugval. Sinds het aantreden van technisch directeur Horst Heldt wordt de ene na de andere miskoop gepresenteerd bij de club die in het vorige decennium nog vier keer tweede werd van Duitsland. Wie brengt de creativiteit en het opportunisme weer terug in het spel van Schalke, dat schrikbarend weinig scoort voor een club met ambities om zich te kwalificeren voor de Champions League? Met slechts zes treffers is Huntelaar de clubtopscorer, al een hele prestatie gezien de weinige keren dat hij in stelling wordt gebracht.

Intussen zaten met Felix Magath, Ralf Rangnick, Josef Eichkorn (interim), Huub Stevens, Jens Keller, Roberto Di Matteo en nu dus Breitenreiter al zeven trainers op de bank onder het ruim vijfjarige bewind van Heldt. Huntelaar was in augustus 2010 één van zijn eerste aankopen en overleefde alle stormen. Juist als een echte spits - nu niemand het verwacht - de club weer naar de Europese plaatsen schieten, zou in elk geval in één klap alle twijfels rond zijn eigen persoon wegnemen.

Programma
Hannover 96 01-03
20:00
VfL Wolfsburg
FC Ingolstadt 04 01-03
20:00
1. FC Köln
Bayern München 02-03
20:00
FSV Mainz 05
Schalke 04 02-03
20:00
Hamburger SV
Bayer Leverkusen 02-03
20:00
Werder Bremen
Borussia
Mönchengladbach
02-03
20:00
VfB Stuttgart
Hertha BSC 02-03
20:00
Eintracht Frankfurt
1899 Hoffenheim 02-03
20:00
FC Augsburg
Darmstadt 98 02-03
20:00
Borussia Dortmund
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.