Huntelaar helpt Ajax voorbij SC Heerenveen

Ajax is door naar de laatste vier in de Gatorade Cup. Dankzij een vroeg cadeautje van SC Heerenveen en twee late bevliegingen van Klaas-Jan Huntelaar konden de Amsterdammers weer eens met de armen omhoog na negentig minuten (0-3).

Huntelaar helpt Ajax voorbij SC Heerenveen

Ajax speelde opnieuw een verre van briljante wedstrijd. De gasten hadden bijna een kwartier nodig om de bal voor het eerst meer dan één keer succesvol over te spelen. Toch stond het toen al met 1-0 voor en dat had net zo goed ook 2-0 kunnen zijn.

De eerste grote kans voor Ajax kwam al na drie minuten via een counter. Mauro Rosales verprutste de twee tegen één door veel te snel en onzorgvuldig af te spelen op Markus Rosenberg.

De Argentijn maakte opende vijf minuten later wel de score. Hij profiteerde van een potsierlijke blunder van Michel Breuer, die door het midden en ook nog eens hoogst onzuiver passte. Rosales had vervolgens geen moeite om Brian Vandenbussche te passeren.

De Friezen waren achterin in opbouwend opzicht vaker zeer slordig. Voorin was de ploeg van Gertjan Verbeek daarentegen regelmatig gevaarlijk, al was dat vrijwel alleen door de lucht. In de eerste twintig minuten zorgde iedere hoge bal voor het doel voor paniek bij Ajax, dat geen duel won.

Arnold Bruggink was drie keer koppend dicht bij een doelpunt. Petr Hansson en Breuer beiden eenmaal. Alle pogingen gingen over of naast, soms omdat Maarten Stekelenburg er nog net een handje tegenaan kreeg.

Na rust steeg het matige niveau niet, maar de spanning wel. Ajax hield de tegenstander lang in leven door slecht gebruik te maken van de enorme ruimte die Heerenveen noodgedwongen liet.

De Friezen bleven daardoor drukken en hoop houden, maar kwamen finesse tekort om langszij te komen. Bovendien had het pech dat scheidsrechter Ben Haverkort een zekere strafschop wegwuifde.

Pas in de slotminuten brak Ajax het verzet van de thuisclub. Huntelaar was in de voorgaande 88 minuten op één geslaagde actie te betrappen, maar besliste de wedstrijd wel. Eerst tikte hij van dichtbij na een gekraakt schot van Tomás Galásek simpel binnen. En even later speelde hij zich slim vrij en liet hij Urby Emanuelson scoren. Beide keren juichte hij niet uit respect voor zijn oude club.

Ajax verliet het Abe Lenstra stadion met een glimlach op het bleke gelaat. In voetballend opzicht was er nauwelijks sprake van aanknopingspunten, maar het resultaat was bemoedigend. En met een plek in de halve finale doet Danny Blind nog gewoon mee om de beker.

Bekijk hier al onze video's