Huntelaar heeft Kluivert en Europese elite in het vizier

Reacties

Als Klaas-Jan Huntelaar in de aankomende wedstrijden tegen Turkije en Spanje opnieuw twee keer scoort, evenaart de 31-jarige aanvaller van Schalke 04 Patrick Kluivert op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal.

Huntelaar heeft Kluivert en Europese elite in het vizier

Huntelaar voerde zijn productie als Oranje-international vorig jaar op naar 38 treffers door in de laatste interland van 2014 tegen Letland (6-0) twee keer te scoren. Anderhalf jaar nadat Robin van Persie tegen Hongarije (8-1) Kluivert onttroonde als beste schutter in de historie van het Nederlands elftal, dreigt de voormalige assistent-bondscoach daardoor opnieuw een tree te zakken in het prestigieuze klassement.

Mits Huntelaar in de EK-kwalificatiewedstrijd van zaterdag tegen Turkije en de oefeninterland van dinsdag tegen Spanje minimaal twee doelpunten maakt, dan schaart hij zich ook bij een select gezelschap actieve Europese internationals die de grens van veertig goals passeerden. Behalve Van Persie (49) gingen Robbie Keane (65), Cristiano Ronaldo (52), Zlatan Ibrahimovic (51), Lukas Podolski (48) en Wayne Rooney (46) The Hunter voor.

Als een van de weinige spelers die meestrijden om een ticket voor het EK 2016 hebben Zlatan Ibrahimovic en Cristiano Ronaldo de grens van veertig goals voor hun land geslecht.
Als een van de weinige spelers die meestrijden om een ticket voor het EK 2016 hebben Zlatan Ibrahimovic en Cristiano Ronaldo de grens van veertig goals voor hun land geslecht.

De duels met Turkije en Spanje vormen wat dat betreft een bijna unieke mogelijkheid voor Huntelaar om zich te onderscheiden. Normaal gesproken moet de 69-voudige international genoegen nemen met een reserverol achter Van Persie, die nu ontbreekt met een enkelblessure. Daardoor kan de Achterhoeker ook zijn topscorerspositie in EK-kwalificatieduels verstevigen. Huntelaar is recordhouder met zestien goals, voor Johan Cruijff en Van Persie (allebei twaalf).

Om dat te doen moet Huntelaar allereerst Bas Dost en Luuk de Jong voorblijven in de hiërarchie in de spits van Oranje. Alles wijst er echter op dat Guus Hiddink hem de voorkeur zal geven boven zijn twee relatief onervaren concurrenten. Huntelaar weet al hoe het is om te scoren tegen de Turken. In november 2010 besliste hij een oefenduel in De Arena in het voordeel van de ploeg van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk (1-0).

Actieve Europese internationals met minimaal veertig goals
Speler Land Caps Goals
Robbie Keane Ierland 138 65
Cristiano Ronaldo Portugal 118 52
Zlatan Ibrahimovic Zweden 101 51
Robin van Persie Nederland 96 49
Lukas Podolski Duitsland 112 48
Wayne Rooney Engeland 101 46
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.