Huntelaar: 'De druk zal niet minder worden'

Klaas-Jan Huntelaar is blij met de 2-0 oefenzege van Oranje op Spanje, maar weet dat de druk door de tegenvallende resultaten in de EK-kwalificatiecampagne nog niet van de ketel is.

Op 12 juni vervolgt Oranje de kwalificatiecyclus met een uitwedstrijd bij Letland. 'De druk zal blijven. Het is niet zo dat er nu door de zege op Spanje opeens minder druk is', erkende de aanvaller van Schalke 04 dat Nederland nog vol aan de bak moet om een EK-ticket te bemachtigen. De achterstand op Tsjechië en IJsland, die elkaar op 12 juni treffen in Reykjavik, is immers nog steeds respectievelijk zes en vijf punten.

Toch deed Oranje met de 2-0 zege op de Europees kampioen wel aan klantenbinding. 'We hebben een goede eerste helft gespeeld. Daarin maakten we het verschil', analyseerde Huntelaar. 'In de tweede helft was het minder, maar toen hoefden wij ook niet meer. Bovendien kun je zoveel pressing als in de eerste helft niet negentig minuten volhouden.'

Huntelaar vond het moeilijk om het verschil met zaterdag aan te stippen. Toen kwam Oranje pas in de blessuretijd naast Turkije, dat door het 1-1 gelijkspel nog altijd twee punten onder de formatie van bondscoach Guus Hiddink staat in Groep A. 'Spanje wilde zelf natuurlijk ook meer voetballen, waardoor wij meer ruimte kregen. Maar we stonden ook beter. We hebben Spanje gedwongen fouten te maken en daarvan geprofiteerd.'

Opsteker
Hoewel de druk zal blijven, is de zege op Spanje wel een opsteker. 'Natuurlijk is dit lekker met het oog op de volgende kwalificatiewedstrijd. Die is nog ver weg, maar toch. Een overwinning op Spanje geeft altijd een lekker gevoel. Als team deden we het vandaag beter dan tegen Turkije.'

Omdat Huntelaar verzuimde een doelpuntje mee te pikken, is hij ook nog altijd de nummer drie op de topscorerslijst aller tijden. Met een treffer had hij Patrick Kluivert geëvenaard. Robin van Persie, die vanavond vanwege een blessure ontbrak, is nog altijd recordhouder. Hij heeft 49 doelpunten in Oranje achter zijn naam staan, terwijl Kluivert en Huntelaar volgen met 40 en 39.