Huntelaar bezweert Schalke-crisis, Dost mist Europees ticket

Dankzij de revanche van Klaas-Jan Huntelaar houdt Schalke 04 het zicht een Champions League-ticket. VfL Wolfsburg zag de laatste hoop op een Europees startbewijs vervliegen.

Borussia Dortmund – VfL Wolfsburg 5-1
VfL Wolfsburg blijft komend seizoen definitief verstoken van Europees voetbal. Door de kansloze nederlaag bij Borussia Dortmund is de zevende plaats in de Bundesliga buiten bereik gekomen voor Die Wölfe. Al binnen tien minuten was de hoop op een noodzakelijk positief resultaat verdwenen.

Shinji Kagawa speelde een grote rol in de snelle genadeklap voor Wolfsburg. De Japanner opende op aangeven van Henrik Mkhitaryan de score na zeven minuten om twee minuten later de 2-0 van Adrián Ramos voor te breiden. Een half uur voor het einde vergrootte Marco Reus de marge namens Borussia Dortmund, dat daarna via twee doelpunten van Pierre-Emerick Aubameyang in een tijdbestek van twee minuten verder wegliep. André Schürrle redde daarna de eer voor het kansloze Wolfsburg, waar Bas Dost in de slotfase werd gewisseld.

Aubameyang schroefde zijn productie in de Bundesliga op tot 25 goals

Met de overtuigende zege stelde Borussia Dortmund ook het kampioensfeest van Bayern München uit. Met nog twee duels te gaan is de achterstand op de Beierse koploper, die niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Borussia Mönchengladbach, nog vijf punten.

Hannover 96 – Schalke 04 1-3
Na de pijnlijke thuisnederlaag tegen Bayer Leverkusen (2-3) had Schalke 04 iets goed te maken. Een succes bij het al gedegradeerde Hannover 96 was ook noodzakelijk om de aanspraken op een Champions League-ticket waar te maken. Na de eerste 45 minuten zaten Die Königsblauen op het goede spoor. Ondanks een sterk optreden van Hannover 96 stond er bij rust een 1-2 stand op het scorebord.

Maar Schalke 04 toonde zich beduidend efficiënter. Klaas-Jan Huntelaar, vorige week nog de schlemiel door een gemiste strafschop, onderstreepte dat op slag van rust. Nadat Arthur Sobiech de openingstreffer van Schalke 04 van Eric-Maxim Choupo-Moting ongedaan had gemaakt, zag de Oranje-international zijn kans schoon zijn ploeg opnieuw op voorsprong te zetten. Op aangeven van Leroy Sané schoot hij van zes meter raak.

Tien minuten voor tijd nam invaller Alessandro Schöpf de onzekerheid weg bij Schalke 04. Dankzij de 1-3 overwinning is de ploeg van trainer André Breitenreiter geklommen naar de zesde plaats met een achterstand van één punt op nummer vier Borussia Mönchengladbach.

SV Darmstadt 98 – Eintracht Frankfurt 1-2
Door een zege op SV Darmstadt 98 is Eintracht Frankfurt geklommen naar de zestiende positie in de Bundesliga. Lang zag het er niet naar uit dat Frankfurt punten ging pakken, want na een counter nam Darmstadt vroeg de leiding via Mario Vrancic. Sandro Wagner kreeg vervolgens met een strafschop de kans om de marge te verdubbelen, maar dat verzuimde hij.

Een van richting veranderd schot van Makoto Hasebe, na een afgeslagen corner, bracht Frankfurt na rust langszij. In de slotfase zorgde Stefan Aigner zelfs voor de uitzege, die aan het einde van de rit wel eens goud waard kan zijn. Werder Bremen, dat het maandag (aftrap 20.15 uur) opneemt tegen VfB Stuttgart, staat nu met twee punten achterstand op de zeventiende plek die directe degradatie oplevert. Luc Castaignos deed als invaller dertien minuten mee bij Frankfurt.

1899 Hoffenheim – FC Ingolstadt 04 2-1
Mede dankzij een treffer van Mark Uth is 1899 Hoffenheim weer een stapje dichter in de buurt van directe handhaving gekomen. De ex-spits van SC Heerenveen trok met zijn zevende doelpunt van dit seizoen de stand gelijk tegen promovendus FC Ingolstadt 04, dat via Stefan Lex de leiding had genomen. Goudhaantje Nadiem Amiri stelde vervolgens als invaller de overwinning veilig, een kunstje dat hij ook tegen Eintracht Frankfurt geflikt had.

Door de treffer van Amiri bleef een gemiste penalty van Andrej Kramaric zonder grote gevolgen voor Hoffenheim. Met nog twee wedstrijden op het programma staat Hoffenheim vier punten los van de zestiende positie, die aan het einde van de rit een degradatieduel met de nummer drie van de Tweede Bundesliga oplevert.