Hull City: zo mogelijk de slechtste voorbereiding ooit

Reacties

In de serie Nieuwkomers portretteert VI de promovendi in de grote buitenlandse competities. Deze keer Hull City.

Hull City: zo mogelijk de slechtste voorbereiding ooit

Voor het laatst op hoogste niveau: 2014/15
Gepromoveerd als: als winnaar van de play-offs
Bijnamen: The Tigers
Stadion: KC Stadium (capaciteit 25.450)
Manager: Mike Phelan (interim)
Sterspelers: Tom Huddlestone, Abel Hernández, Ahmed Elmohamady (foto)

Wedstrijden tegen  de Engelse topclubs en minimaal 116 miljoen euro aan inkomsten uit tv-rechten en andere commerciële activiteiten. Het maakt deel uit van het aanlokkelijke vooruitzicht van een promovendus. Niet meer ploeteren in de tweede divisie, maar wekelijks een rol vertolken in Match of the Day. Bij promovendi gloort hoop aan de horizon. Behalve in Hull.

Het is een wat droevig beeld als de spelersbus van Hull op zaterdag 23 juli arriveert bij Glansford Park, de thuisbasis van Scunthorpe United. De nieuwkomer in de Premier League komt warmdraaien bij League One-club, waar Kevin van Veen onder contract staat. Uit de bus van Hull stappen slechts veertien fitte veldspelers uit de A-selectie. Steve Bruce is er dan al niet meer bij. Gefrustreerd door een gebrek aan daadkracht op de transfermarkt en zijn mislukte sollicitatie naar de functie van bondscoach bij de Engelse nationale ploeg is hij een dag daarvoor al vertrokken.

Het vertrek van Bruce is deels een gevolg van de moeizame relatie met vice-voorzitter Ehab Allam, de zoon van de Egyptische clubeigenaar Assem Allam, die met ernstige gezondheidsklachten kampt. Het zijn de bestuurders die de club in 2010 te hulp schoten toen de financiële problemen groot waren en later voor ophef zorgden door de clubnaam te willen veranderen in Hull Tigers. De naamsverandering zou commercieel interessant zijn, maar de FA stak er een stokje voor. Hoelang de club nog in Egyptische handen is, is zeer de vraag. Gesprekken over een overname werden al gevoerd, maar zijn inmiddels gepauzeerd. 'De eigenaren hebben nog steeds de intentie de club te verkopen, maar het versterken van de selectie heeft voor ons nu prioriteit', liet Hull op 20 juli weten in een statement.

Tijdens de uitwedstrijd tegen Scunthorpe United tonen de Hull-supporters hun onvrede.
Tijdens de uitwedstrijd tegen Scunthorpe United tonen de Hull-supporters hun onvrede.

Een dag voor de competitiestart wacht de achterban van Hull nog altijd op de eerste versterking. Onrust heerst in het KC Stadium. Dat terwijl tweeënhalve maand geleden Wembley nog voor even oranje kleurde. Na een seizoen waarin Hull zich als nummer vier in de reguliere competitie plaatste voor de play-offs vochten The Tigers met Sheffield Wednesday om het laatste ticket naar de Premier League. Mohamed Diamé wees zijn club met een knal van afstand de weg naar de hoogste divisie, maar bleef zelf in het Championship achter. Voor de gelimiteerde afkoopsom van ruim vijf miljoen euro nam het uit de Premier League gedegradeerde Newcastle United de Senegalees over.

Zo kan de presentatie van aankopen van het programma worden geschrapt op de eerste speeldag, wanneer landskampioen Leicester City op bezoek komt. De leiding bij Hull, dat bij de Welshe voetbalbond informeerde naar de beschikbaarheid van bondscoach Chris Coleman, is dan in handen van Mike Phelan, die als interim-manager voor het eerst op eigen benen staat. De Engelsman maakte tot medio 2013 deel uit van de technische staf van Sir Alex Ferguson bij Manchester United. 'Ik wil niet zeggen dat dit de slechtste seizoensvoorbereiding ooit is, want je leert er altijd iets van. Het is wel enorm onrustig geweest', aldus Phelan vlak voor de seizoenstart tegen The Daily Mail.

Spits Abel Hernández, de Egyptische flankspeler Ahmed Elmohamady en centrale middenvelders Tom Huddlestone en Jake Livermore zijn de blikvangers bij Hull. Zij moeten de kar trekken bij de strijd tegen degradatie. Een gevecht waar Hull als underdog aan begint. De Engelse bookmakers zijn het erover eens: Hull is degradatiekandidaat nummer één. En dat voor een club die door zijn eigenaar in de etalage is gezet. Het is voorlopig aan Phelan om de gebreken zo goed mogelijk te camoufleren.  (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.