HSV juicht eindelijk weer, drama voor Stevens

De doelpuntendroogte van Hamburger SV is voorbij en de rode lantaarn werd ook meteen ingeleverd. In de strijd tegen degradatie moest Huub Stevens met VfB Stuttgart juist een bittere pil slikken.

Hamburger SV – FC Augsburg 3-2
Na zes wedstrijden zonder doelpunt leefde Hamburger SV na negentien minuten in ongekende luxe. Ivica Olic brak in de elfde minuut met een van richting veranderd schot de ban voor de thuisploeg, die acht minuten later Pierre-Michel Lasogga met een rake kopbal de marge zelfs zag vergroten (2-0).

Het bleek een voldoende basis voor de eerste zege sinds trainer Bruno Labbadia half april het heft in handen heeft genomen bij HSV. FC Augsburg, waar Paul Verhaegh als rechtsback aan de aftrap stond, kwam weliswaar terug in de wedstrijd. Doelpunten van Raul Bobadilla voor en Tobias Werner na rust brachten de bezoekers naast HSV.

Maar het eindelijk weer productieve HSV toonde veerkracht. Een minuut na de gelijkmaker bracht Lasogga (foto), die dertien duels had droog gestaan, Hamburg SV opnieuw op voorsprong. Mede doordat een poging van Verhaegh in blessuretijd net naast ging werd de spits matchwinner.

Door de overwinning deed HSV, waar Rafael van der Vaart een kwartier voor tijd werd gewisseld, de laatste plaats over aan SC Paderborn. Voor FC Augsburg staat de eerste kwalificatie voor Europees voetbal onder druk. 1899 Hoffenheim is tot op twee punten gekomen.

VfB Stuttgart – SC Freiburg 2-2
Trainer Huub Stevens heeft met VfB Stuttgart de overwinning in de belangrijke wedstrijd tegen SC Freiburg in de slotfase door de vingers zien glippen. In de eerste helft leken Die Schwaben in een tijdsbestek van vier minuten de basis te leggen voor de derde thuiszege op rij. Daniel Ginczek opende de score in de 24ste minuut op aangeven van Martin Harnik, die enkele minuten later op zijn beurt het voorbereidende werk van Filip Kostic bekroonde met een treffer.

Maar het laatste half uur werd het bibberen voor VfB Stuttgart. Nils Petersen bracht de spanning terug uit een strafschop, die was toegekend na een overtreding van Adam Hlousek op Jonathan Schmid. De Tsjechische dader werd de schlemiel want na weer een onreglementaire actie jegens Schmid kreeg hij zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

De trieste aftocht van Hlousek

Met een man minder hield VfB Stuttgart lang stand. In de 85ste minuut ging het dan toch nog mis voor de equipe van Stevens door een gelukkige treffer van SC Freiburg. Petersen kreeg door toeval de bal voor zijn voeten na een mislukte poging van Oliver Sorg en scoorde de tweede van de middag.

Door het gelijkspel blijft VfB Stuttgart op de zeventiende plaats, die aan het einde van de rit rechtstreekse degradatie betekent. SC Freiburg schiet met het punt ook weinig op, met nog slechts drie punten voorsprong op hekkensluiter SC Paderborn.

Hannover 96 – 1899 Hoffenheim 1-2
De wisseling van de wacht bij Hannover 96 heeft geen succes opgeleverd. Met Michael Frontzeck op de bank als vervanger van de ontslagen Tayfun Korkut kwam er geen einde aan de serie van dertien duels zonder overwinning. Sterker nog, de wedstrijd tegen 1899 Hoffenheim kende een bitter einde voor de thuisploeg.

Lars Stindl poetste de bliksemstart van 1899 Hoffenheim – Anthony Modeste scoorde al in de eerste minuut – nog weg. Maar de tijd was voor Hannover 96 te kort om de 1-2 van Sven Schipplock in de 86ste minuut te beantwoorden. Door het verlies staat de ploeg van Frontzeck nog maar één punt boven de streep.