HSV in play-offs, Nürnberg en Braunschweig degraderen

Hamburger SV heeft de eerste degradatie in de clubhistorie voorlopig afgewend. Doordat 1. FC Nürnberg en Eintracht Braunschweig net als HSV op de laatste speeldag onderuit gingen, bleef de zestiende plaats in handen van de club van Rafael van der Vaart. In twee promotie/degradatiewedstrijden kan HSV het lijfsbehoud definitief te maken.

FSV Mainz 05 – Hamburger SV 3-2
Na vier nederlagen op rij leek Hamburger SV op bezoek bij FSV Mainz 05 al na zeven minuten rijp voor de slacht. De ploeg van trainer Mirko Slomka begon avontuurlijk aan het belangrijke uitduel, maar sneed zichzelf lelijk in de vingers met een defensieve misser. Heiko Westermann dacht slim te zijn door de bal met de borst terug te leggen op doelman René Adler, maar Mainz-middenvelder Elkin Soto was eerder bij de bal en bleef koelbloedig: 1-0.

Het resulteerde echter niet in een afstraffing, maar in een opleving van Die Rothosen. Zes minuten later maakte de van een hamstringblessure herstelde Pierre-Michel Lasogga alweer gelijk, nadat Rafael van der Vaart met zijn rechtervoet Mainz-doelman Loris Karius op de proef had gesteld. De Oranje-international kwam verder vooral voor in het spel voor bij het nemen van vrije trappen en corners.

De fout van Heiko Westermann en de daarmee gepaarde tegengoal leek een onheilspellend signaal, maar Hamburger SV blijft vooralsnog behouden voor de Bundesliga.

Dat leverde in de 22ste minuut wel gevaar op, toen Michael Mancienne uit een vrije trap van Van der Vaart rakelings langs het doel kopte. Na rust was Hakan Calhanoglu met een tegendraadse kopbal opnieuw dicht bij de 1-2, maar het ontbrak HSV bij de vele kansen die het creëerde aan scherpte en geluk in de afronding.

Dat Mainz in de 65ste minuut 2-1 maakte via Yunus Malli was dan ook tegen de verhouding in, maar het nam niet weg dat Die Nullfünfer voor de vierde keer op rij een thuisduel wonnen en zich daarmee als nummer zeven direct plaatste voor de voorronden van de Europa League. Shinji Okazaki bevestigde dat door tien minuten voor tijd nog prachtig raak te stiften.

Ivo Ilicevic vond kort daarna nog aansluiting uit een voorzet van Petr Jiracek. Voor HSV rest na de vijfde opeenvolgende nederlaag de play-offs om promotie en degradatie tegen de nummer drie van de Tweede Bundesliga. Zondag wordt bekend of dat SC Paderborn, Greuther Fürth of 1. FC Kaiserslautern wordt.

Schalke 04 – 1. FC Nürnberg 4-1
1. FC Nürnberg is na vijf seizoenen op het hoogste niveau gedegradeerd uit de Bundesliga. Op bezoek bij Schalke 04, dat de derde plaats en daarmee directe plaatsing voor de Champions League veiligstelde, bleek een spectaculaire ontsnapping onmogelijk. Daardoor degradeerde de voormalige club van trainer Gertjan Verbeek voor de achtste keer in de clubhistorie, wat een Bundesliga-record betekent.

Roger Prinzen, de opvolger van de ontslagen trainer Gertjan Verbeek, voelt de bui al hangen.

Vlak voor rust diende Roman Neustädter Nürnberg al de genadeslag toe. Hij schoot de bal met rechts in de hoek en verdubbelde daarmee de marge voor Schalke. De thuisploeg was namelijk al in de zesde minuut op voorsprong gekomen door een kopbal van Joël Matip. Een kwartier voor tijd bezegelde Julian Draxler met de 3-0 het lot van Nürnberg. Josip Drmic redde de eer voor Nürnberg, alvorens Chinedu Obasi de eindstand op 4-1 bepaalde.

1899 Hoffenheim – Eintracht Braunschweig 3-1
Ook voor Eintracht Braunschweig is het doek definitief gevallen. De Oost-Duitse club bungelde het gehele seizoen onderaan de ranglijst. Op bezoek bij 1899 Hoffenheim was een overwinning nodig om aan degradatie te ontkomen, maar zover kwam het dus niet. Door doelpunten van Sebastian Rudy, Roberto Firmino en Kevin Volland ging Braunschweig met 3-0 ten onder en daalt de club af naar de Tweede Bundesliga. De tegentreffer van Jan Hochscheidt in de 88ste minuut veranderde daar niets meer aan.