Houtkoop redt in extremis punt voor ADO bij Groningen

FC Groningen leek na vier wedstrijden op rij zonder zege weer eens op weg naar een overwinning, maar diep in de extra speeltijd zorgde Xander Houtkoop voor een verdiend gelijkspel (1-1).

Voor rust was er weinig te beleven in Euroborg. Eigenlijk zorgde alleen scheidsrechter Jeroen Manschot voor enige opwinding door Nick van der Velden na een blessurebehandeling lang niet te laten terugkeren op het veld. Het zorgde voor veel ophef bij de FC Groningen-fans.

Die zorgden ook voor een luid fluitconcert aan het einde van de eerste helft, die geen enkele kans opleverde voor de thuisclub. De bezoekers kwamen niet verder dan een schot van Mike van Duinen op slag van rust recht in de handen van doelman Sergio Padt.

Maar na rust ontbrandde de wedstrijd door toedoen van Manschot, die in de vijftigste minuut een strafschop gaf voor een lichte overtreding van Vito Wormgoor op Tjaronn Chery. De penalty werd zwak ingeschoten door Van der Velden en gekeerd door ADO-doelman Martin Hansen.

Twee minuten later legde Manschot de bal ook op de stip na vermeend hands van Timothy Derijck, waarna Chery achter de bal ging staan. Hij maakte geen fout en zette FC Groningen op voorsprong. ADO ging daarna op jacht naar de gelijkmaker, maar echt grote kansen bleven lang uit. De bezoekers hoopten op een strafschop na hands van Hans Hateboer, maar Manschot besloot door te laten voetballen.

In de slotfase kreeg FC Groningen op de counter mogelijkheden om de wedstrijd in vroegtijdig stadium te beslissen, en bleef het tot en met het laatste fluitsignaal spannend. Na een schot van Aaron Meijers maakte Houtkoop diep in extremis gelijk, waardoor nummer elf FC Groningen op 31 punten blijft staan uit 25 wedstrijden. ADO Den Haag heeft er drie minder en bezet daarmee de veertiende plaats.