Houdini-act Jong Oranje blijft uit: geen EK ondanks zege

Jong Oranje ontbreekt volgende zomer definitief op het EK Onder-21 in Polen. De ploeg van bondscoach Art Langeler won op bezoek bij Cyprus (1-4), maar zag concurrent Jong Noorwegen ook zegevieren dankzij een uitblinkende Martin Ødegaard.

Na drie wedstrijden op rij zonder overwinning had Jong Oranje een wonder nodig om zich alsnog te plaatsen voor het EK. Alleen als Servië, België, Noorwegen én Macedonië in de laatste speelronde een misstap zouden begaan, zou de eindronde nog bereikt kunnen worden. Dan moest Jong Cyprus overigens ook nog verslagen worden.

Dat laatste gebeurde ook. Donny van de Beek opende in de zeventiende minuut de score na een hoekschop, maar drie minuten later trok Nicholas Ioannou de stand al gelijk. Vier minuten voor rust kwam Jong Oranje opnieuw op voorsprong dankzij uitblinker Steven Bergwijn (foto), die na een klein uur Riechedly Bazoer in staat stelde het derde doelpunt te maken. Het slotakkoord was ook voor Bergwijn: in de 66ste minuut bepaalde de PSV-aanvaller de eindstand op 1-4.

Jong Oranje deed wat het moest doen, maar doordat de leeftijdsgenoten van Noorwegen geen steek lieten vallen in Kazachstan was uitschakeling alsnog een feit. Ødegaard leidde de Noren naar de overwinning. Het talent van Real Madrid brak de ban acht minuten na rust en verzorgde een kwartier later de assist bij de 0-2 van Ghayas Zahid. Kort voor tijd maakte Ødegaard er zelf nog 0-3 van. Door de zege van Jong Noorwegen behoort Jong Oranje definitief niet tot de beste nummers twee, waardoor het niet mag deelnemen aan de play-offs om een EK-ticket.

Jong Oranje, waar Langeler vorige maand werd aangesteld als opvolger van Fred Grim, ontbreekt voor de tweede keer op rij tijdens een EK. Twee jaar geleden ging het mis tijdens de play-offs toen Portugal over twee wedstrijden te sterk bleek. In 2006 en 2007 kroonde Jong Oranje zich tot Europees kampioen.