Hoofdrollen Van Persie en Suarez in Engelse klassieker

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de 22ste speelronde is dat het duel tussen Manchester United en Liverpool van zondagmiddag (14.30 uur).

Hoofdrollen Van Persie en Suarez in Engelse klassieker


MANCHESTER UNITED
Klassering Eerste plaats (52 punten uit 21 duels)

Vorm De laatste nederlaag van Manchester United in competitieverband dateert van 17 november. De ploeg van manager Sir Alex Ferguson verloor totaal onverwacht met 1-0 van laagvlieger Norwich City. Het bleek een incident. Hoewel de verdediging niet altijd een even betrouwbare indruk maakt, hebben de The Red Devils de voorsprong in de Premier League uitgebouwd naar zeven punten.

Een cruciale rol daarin is weggelegd voor Robin van Persie. De Rotterdammer is met zestien doelpunten topscorer van de Premier League. Ferguson is dolblij dat hij de Nederlander afgelopen zomer heeft weten binnen te halen. Met Van Persie in de gelederen is de stootkracht van United ongekend. Al diverse keren vocht de ploeg zich dit seizoen terug na een achterstand. Vaak gaf de brille van de Oranje-international de doorslag.

Opvallend Jonny Evans is dit seizoen een vast gezicht in de achterhoede van de Mancunians. De 25-jarige Noord-Ier bokste lange tijd op tegen de concurrentie van Nemanja Vidic en Rio Ferdinand, maar profiteerde dit seizoen van de lange knieblessure van Vidic en miste daardoor nagenoeg geen duel

Afwezigen Wayne Rooney (knie).

LIVERPOOL
Klassering 8ste plaats (31 punten uit 21 duels)

Vorm Met Brendan Rodgers als manager is het spel van Liverpool duidelijk veranderd. De vroegere trainer van Swansea City heeft het Nederlandse voetbal erg hoog zitten en koestert het balbezit als een van zijn basisprincipes. Het is terug te zien in de statistieken. Geen ploeg had dit seizoen meer balbezit in uitduels dan Liverpool. Thuiswedstrijden meegerekend doet alleen Manchester City het een fractie beter.

Daar zit hem ook direct het probleem van The Reds. Het vele balbezit leidt niet tot overdreven veel doelpunten. Liverpool trof in 21 duels pas 34 keer het net. United scoorde in evenzoveel duels liefs 54 keer.

Opvallend Liverpool won dit seizoen nog niet van een hoger geklasseerde club. Zo speelde het begin dit seizoen op Anfield gelijk tegen Manchester City met 2-2 en verliet Arsenal Liverpool een week later met een 2-0 zege op zak. Ook United won de confrontatie van eerder dit seizoen. Van Persie was matchwinner met een benutte penalty: 2-1.

Afwezigen Martin Kelly (knie), Fabio Borini (voet), José Enrique (hamstring).

Manchester United - Liverpool is een klassiek affiche tussen de meest gekroonde ploegen van het land. Liverpool kende zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig en tachtig en won tot 1990 liefst achttien landstitels. Manchester United nam dat record onder leiding van Sir Alex Ferguson over door twee jaar geleden zijn negentiende landstitel (waarvan twaalf in de laatste twintig jaar) te pakken. De laatste jaren ontrolde zich telkens een spektakelstuk als beide ploegen tegenover elkaar stonden op Old Trafford.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2007/08 Manchester United - Liverpool 3-0
2008/09 Manchester United - Liverpool 1-4
2009/10 Manchester United - Liverpool 2-1
2010/11 Manchester United - Liverpool 3-2
2011/12 Manchester United - Liverpool 2-1


Bekijk hier al onze video's