Hoofdrol Van Persie in een doldwaas doelpuntenfestijn

Manchester United heeft zaterdagavond in een miraculeus duel met 4-3 gewonnen bij Reading. Na het treffen tussen de laagvlieger en de koploper was er voldoende om over na te praten: alle goals vielen tussen de achtste en de 34ste minuut (!). Robin van Persie vertolkte met een goal, en een door een arbitrale blunder niet toegekende treffer, een hoofdrol.

In de achtste minuut opende Hal Robson-Kanu het bal namens Reading. Hij nam de bal aan en schoot de bal snoeihard in de bovenhoek. Wat volgde was een zeer vermakelijke doelpuntenregen.

Eerst zorgde de Braziliaan Anderson, die kort voor rust geblesseerd moest afhaken, voor de gelijkmaker. Zijn eerste competitiegoal sinds 1 oktober 2011, een harde knal in de korte hoek, werd drie minuten later al gevolgd door de tweede United-goal. Wayne Rooney mocht een strafschop raak schieten, nadat Johnny Evans wel heel dom omver was geduwd door Jay Tabb. In vier minuten draaide het dappere Reading, dat dit seizoen een van de grote degradatiekandidaten is, de score weer volledig om. Aan de hand van twee trefzekere corners werd de zwakte van United-doelman Anders Lindegaard pijnlijk blootgelegd: zijn onzekerheid bij hoge ballen. Na negentien minuten vergat hij uit te komen bij de kopbal van Adam Le Fondre, terwijl hij vier minuten later ook geen antwoord had op de kogelharde kopbal van Sean Morrison.

Nog was het met het spektakel niet gedaan. Toen Rooney raak schoot, na een voorzet van Patrice Evra, stond er immers pas een halfuur op de klok. Het slotakkoord van de knotsgekke eerste helft was voor Van Persie: na een schitterend hakje van Rooney kon hij de bal op het randje van buitenspel aannemen en vervolgens binnenschuiven: 3-4, zijn tiende competitiedoelpunt.

De elfde goal voor de Oranje-international kwam er niet door falen van het arbitrale kwartet. Een volley van Van Persie werd ruim achter de lijn weggewerkt, maar ondanks de smeekbede van Van Persie hield arbiter Mark Halsey het bij 3-4.

Waar het eerste bedrijf een ware traktatie was voor het publiek, was het met het vuurwerk na rust minder. Van Persie kwam nog wel dicht bij opnieuw een treffer. Hij ontfutselde de blunderende doelman Adam Federici de bal, maar schoot vervolgens hard naast. Die misser kostte uiteindelijk geen punten, omdat Reading er niet in slaagde nogmaals Lindegaard te passeren.

Door de zege profiteert koploper Manchester United volop van het puntenverlies dat Manchester City eerder op de dag leed tegen Everton (1-1). Het verschil met de nummer twee bedraagt nu drie punten. Reading is nog steeds voorlaatste met nog maar drie punten voorsprong op hekkensluiter Queens Park Rangers.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.