Hoofdrol Litmanen bij Liverpool

Newcastle United maakte de status van koploper waar. De achtervolgers lieten ook geen steek vallen. Liverpool, met een hoofdrol voor Jari Litmanen, en Manchester United stelden pas laat de punten veilig. Leeds profiteerde van de productieve bui van Fowler.

Koploper Newcastle United boekte een comfortabele overwinning. Tegen het laaggeklasseerde Middlesbrough maakte de ploeg van Bobby Robson geen fout. Alan Shearer zette The Magpies op het goede spoor. Gary Speed en invaller Olivier Bernard vergrootten de marge in de tweede helft. Leeds United heeft de nare smaak van de thuisnederlaag tegen Newcastle United weggespoeld. De ploeg van David O'Leary won van een gehavend Bolton Wanderers, dat de belangrijke aanvaller Michael Ricketts moest missen. De Leeds-zege was te danken aan Robbie Fowler, want de aanvaller besliste met twee doelpunten in het eerste kwartier vroegtijdig het duel. Al na twee minuten lag de eerste in het doel. Op aangeven van Mark Viduka vergrootte hij niet veel later de marge. Het was sowieso de wedstrijd van Fowler. Want de oud-Liverpool-spits miste een uitgelezen kan op zijn derde treffer van de middag door een strafschop naast te schieten. In de laatste minuut maakte hij zijn misser goed en kreeg Fowler toch zijn hattrick.

Bij Liverpool werd de laatste aanwinst Nicolas Anelka op de bank gehouden. Jari Litmanen kreeg voor het duel tegen Aston Villade voorkeur als aanvalsmaatje van Michael Owen. De Fin maakte zijn uitverkiezing aanvankelijk waar. De oud-Ajacied opende na negen minuten de score, zij het dankzij een gelukje. Villa-keeper Peter Schmeichel gooide uit, maar via de rug van de scheidsrechter kwam de bal voor de voeten van Litmanen. Maar nadat Lee Hendrie Aston Villa op gelijke hoogte had gebracht kwam Litmanen minder positief in het nieuws. De Fin schoot uit een strafschop op de paal. Het was een misser zonder gevolgen, want The Reds wonnen uiteindelijk dankzij een laat doelpunt van Vladimir Smicer. Ook Manchester United leek terrein te moeten prijsgeven op de andere titelkandidaten. In Goodison Park zag het er lang naar uit dat Everton de Mancunians op 0-0 zouden houden. Maar diep in de tweede helft voorkwam Ryan Giggs op aangeven van de ingevallen David Beckham nieuw puntverlies voor Manchester United. In de slotfase voegde Ruud van Nistelrooy een doelpunt toe aan zijn totaal.

In de strijd tegen degradatie deed Ipswich Town goede zaken. The Tractor Boys wonnen het duel tegen concurrent Leicester City, dat door de nederlaag de laatste plaats overnam van Ipswich. De doelpunten kwamen op naam van Marcus Bent en Sixto Peralta. Bij beide doelpunten was het voorbereidende werk van Martijn Reuser. De andere degradatiekandidaat Southampton zette een goede reeks voort. The Saints boekten hun derde overwinning in vier wedstrijden. Het ging ten koste van Tottenham Hotspur, dat de Europese ambities even in de koelkast moet zetten. James Beattie maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

West Ham United versloeg Derby County (4-0). Sebastien Schemmel zette The Hammers vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Voor Derby County werd de opgave zwaarder, omdat Benito Carbone kort na rust zijn tweede gele kaart van de middag kreeg. Ruim een kwartier voor tijd maakte Paolo Di Canio een einde aan de onzekerheid. In de slotfase vergrootten Trevor Sinclair en Jermain Defoe de zorgen van Derby. Sunderland heeft Blackburn Rovers dieper in de problemen gedrukt. Onder meer dankzij twee doelpunten van Niall Quinn werd het 3-0. Het leed van Sunderland bleef niet beperkt tot een nederlaag, want Craig Short werd halverwege de tweede helft van het veld gestuurd.

De Londense derby tussen Fulham en Charlton Athletic bleef onbeslist. Het waren vooral de keepers, die zich in de tweede helft onderscheidden. Edwin van der Sar bewees zijn waarde voor Fulham door enkele knappe reddingen te maken. Omdat ook zijn Charlton-collega Dean Kiely zijn doel schoon hield, eindigde de andere Londense zonder doelpunten.