Hongarije bedreigd door Groep C en Turks wonderscenario

Reacties

Voor niet alle nummers drie van de EK-kwalificatiereeks wacht een zenuwslopende play-off. De beste nummer drie van alle groepen gaat rechtstreeks naar het EK. Hongarije heeft nu de beste papieren, maar Slowakije, Oekraïne en Turkije kunnen daar nog wat aan veranderen.

Hongarije bedreigd door Groep C en Turks wonderscenario

Hongarije sloot zondag zijn groep af met een 4-3 nederlaag tegen Griekenland. Opvallend is dat die verliespartij voor Hongarije geen enkel gevolg heeft in de strijd om de klassering als beste nummer drie. Griekenland is namelijk als laatste geëindigd in Groep F en de resultaten tegen de hekkensluiter worden in groepen van zes teams weggestreept om de beste nummer drie te berekenen. Voor Hongarije is het gunstig dat Griekenland laatste is geworden, want het eerste duel tussen beide landen eindigde al in 1-1. Na verrekening van die duels sluit Hongarije het klassement van de beste nummers drie dus af met vijftien punten.

Er zijn nog drie landen die Hongarije van de troon kunnen stoten als beste nummer drie. Twee van die landen komen maandagavond in actie in Groep C: Slowakije (Luxemburg-uit) en Oekraïne (Spanje-thuis). Beide landen hebben negentien punten, waarbij het onderling resultaat in het voordeel is van Slowakije. Er zijn twee scenario's mogelijk waarin de nummer drie van Groep C boven Hongarije eindigt in het klassement der nummers drie: als Slowakije en Oekraïne allebei winnen, óf als Oekraïne wint, Slowakije gelijkspeelt en Macedonië niet laatste eindigt.

Turkije
In de poule van Nederland (Groep A) kan Turkije nog als beste nummer drie eindigen, maar daarvoor moet zich wel een klein wonder voltrekken. De Turken moeten zelf IJsland verslaan en daarnaast moet Kazachstan in Letland winnen, waardoor dat laatste land als hekkensluiter eindigt. Op die manier kan Turkije zijn twee 1-1 remises tegen de Letten namelijk wegstrepen en eindigt het na die verrekening op zestien punten. Een Kazachse zege zou een mirakel zijn, want Kazachstan heeft al twee jaar geen zege meer geboekt in een competitieve interland.

Als de nummer drie van Groep C (Slowakije of Oekraïne) ook op het verrekende puntenaantal van zestien eindigt, worden de doelsaldi van Turkije en de nummer drie van Groep C met elkaar vergeleken om het rechtstreekse ticket toe te wijzen. In dat scenario moet Turkije (zeer) ruim van IJsland winnen. Op dit moment hebben de Turken een doelsaldo van +3, tegen +11 en +7 van Oekraïne en Slowakije.

Beste nummers drie
Land Punten Punten na verrekening
Hongarije 16 15
Slowakije* 19 13
Oekraïne* 19 13
Turkije* 15 9/13 (als Letland laatste eindigt)

*Een duel tegoed

Ierland, Denemarken en de nummers drie van Groepen B, E, G en H kunnen sowieso niet de beste nummer drie worden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.