Hoedt en Huntelaar trefzeker bij EL-zeges Lazio en Schalke

Wesley Hoedt heeft bij Lazio een belangrijke bijdrage geleverd aan de eerste overwinning in de Europa League. De trefzekere Klaas-Jan Huntelaar won met Schalke 04 dankzij drie goals van Franco Di Santo, terwijl Boy Waterman onderuit ging met APOEL Nicosia.

Lazio – Saint-Étienne 3-2
Anderhalve week nadat Hoedt tijdens de 5-0 nederlaag bij Napoli een negatieve hoofdrol had vertolkt, stond de 21-jarige verdediger in de thuiswedstrijd tegen Saint-Étienne in positieve zin in de schijnwerpers. Als enige Nederlandse basisspeler tikte de van AZ overgenomen mandekker de bal in de 48ste minuut in het lege doel. Die cruciale goal (2-1) werd mede mogelijk gemaakt door doelman Stéphane Ruffier, die een voor het doel geslingerde vrije trap niet onder controle kreeg.

De Franse nummer vijf van vorig seizoen stond toen al met een minder omdat Ajax-beul Robert Beric (destijds nog spelend voor Rapid Wien) van het veld was gestuurd, omdat hij tegenstander Maurício in de 32ste minuut ogenschijnlijk niet bewust een bloedneus had bezorgd tijdens een kopduel. Tien minuten daarvoor had Ogenyi Onazi de vroege 0-1 van Moustapha Bayall Sall, die bij een corner profiteerde van chaos in de Lazio-defensie, al ongedaan gemaakt door een rebound binnen te werken.

Wesley Hoedt maakte tegen Saint-Étienne het derde doelpunt van zijn profloopbaan. Vorig seizoen scoorde hij twee keer voor AZ.

Hoedt was daarvoor al gevaarlijk geweest, maar toen ranselde Ruffier zijn kopbal nog nét voor de lijn uit zijn doel. Die ultieme save bleek tevergeefs, omdat na de treffer van de Alkmaarder Lucas Biglia nog scoorde met een van richting veranderd schot. Even daarvoor had Sall ook nog rood gekregen, maar Kévin Monnet-Paquet maakte het met een fraaie lob toch nog spannend. Desondanks heeft Lazio vier punten in Groep G, net als Dnjepr Dnjepropetrovsk, dat won bij Rosenborg BK (0-1).

Schalke 04 – Asteras Tripolis 4-0
Klaas-Jan Huntelaar had tegen Asteras Tripolis de mogelijkheid om als veertiende speler de grens van vijftig Europese treffers te slechten. De 32-jarige Oranje-international moest daarvoor twee keer scoren, maar het bleef na zijn twee goals van twee weken geleden bij APOEL Nicosia (0-3) bij één doelpunt. Na een steekpass van Leroy Sané schoof Huntelaar in de 84ste minuut beheerst binnen, waardoor Schalke 04 met zes punten bovenaan staat in Groep K.

Dat had de ploeg van trainer André Breitenreiter donderdagavond vooral te danken aan Franco Di Santo. De Argentijnse aanvalspartner van Huntelaar opende de score in de 28ste minuut uit een voorzet van Sascha Riether, elf minuten later kopte de ex-speler van Chelsea raak op aangeven van Johannes Geis en vlak voor rust was ook een strafschop aan de van Werder Bremen overgenomen spits besteed. Opmerkelijk: Di Santo had tot aan vanavond alleen gescoord in het bekerduel met MSV Duisburg.

Klaas-Jan Huntelaar maakte zijn 49ste Europese treffer. In totaal heeft de Oranje-international dit seizoen nu zes keer gescoord.

Sparta Praag – APOEL Nicosia 2-0
In dezelfde poule was Sparta Praag met 2-0 te sterk voor het APOEL Nicosia. Waterman moest in Tsjechië doelpunten van Kehinde Fatai en Jakub Brabec slikken. Voor de Cyprioten was het na de thuiswedstrijd tegen Schalke 04 (0-3) al de tweede nederlaag in de Europa League. De laatste Europese zege dateert inmiddels alweer van 28 juli (2-1 bij FC Midtjylland). De Denen wonnen in de return wel (1-0) en FC Astana bleek in de voorronden van de Champions League ook te sterk(1-0 en 1-1).

AS Monaco – Tottenham Hotspur 1-1
Het meest aansprekende affiche van de wedstrijden die om 19.00 uur begonnen was dat tussen AS Monaco en Tottenham Hotspur in Groep J. Érik Lamela leek de 3-1 zege op Qarabag FK tien minuten voor rust een vervolg te geven na een afgeketst schot van Dele Alli, maar tien minuten voor het laatste fluitsignaal bezorgde invaller Stephan El Shaarawy Monaco toch nog het tweede punt van het EL-seizoen met een rake kopbal. In dezelfde poule won Qarabag met 1-0 van Anderlecht.

Belenenses – Fiorentina 0-4
Fiorentina liep in een aanvallende 3-3-4-formatie met groot gemak over Belenenses heen. De ploeg van trainer Paulo Sousa scoorde vier dagen na de knappe 4-1 zege bij Internazionale opnieuw vier keer. De koploper van Italië leidde dankzij Federico Bernardeschi en Khouma Babacar en een eigen goal van Tonel al met 0-3, toen de van een zware knieblessure herstelde Giuseppe Rossi met zijn eerste goal sinds mei 2014 voor het slotakkoord zorgde. Daarmee is de 2-1 nederlaag tegen FC Basel enigszins vergeten. Dat won donderdag zonder Jean-Paul Boëtius met 2-0 van Lech Poznan.