Hoe Hecking een mini-remontada teweeg bracht bij Gladbach

Reacties

Borussia Mönchengladbach heeft de weg omhoog in de Bundesliga in 2017 weer helemaal teruggevonden. VI-redacteur Lentin Goodijk over de renaissance bij Die Fohlen, die de jacht op de Europese tickets hervat hebben.

Hoe Hecking een mini-remontada teweeg bracht bij Gladbach

De eerste seizoenshelft was er één om heel snel te vergeten voor de fanatieke aanhang van BMG. In de zestien duels voor de winterstop verzamelde de nummer vier van vorig seizoen slechts zestien punten. Liefst acht keer werd er verloren, drie keer zelfs in het eigen Borussia Park. Typerend was de 1-2 thuisnederlaag tegen 1. FC Köln op 19 november, die in de laatste minuut dankzij een onwaarschijnlijk mooie vrije trap van Marcel Risse tot stand kwam. De wet van Murphy regeerde in Gladbach.

De dramatische prestaties kostten trainer André Schubert de kop. Een dag na de start van de winterstop greep Gladbach in en werd de 45-jarige Duitser op straat gezet. Over de opvolger hoefde het bestuur vervolgens niet lang na te denken. Enigszins verrassend werd Dieter Hecking een dag later gepresenteerd. De man die met Wolfsburg presteerde een nóg slechtere start van het seizoen te maken dan Gladbach.

Het bestuur van Die Fohlen was de prestaties van Heckings Wolfsburg van de jaren daarvoor echter niet vergeten. Een tweede plaats in de Bundesliga, het winnen van de DFB-Pokal en een kwartfinaleplaats in de Champions League. Het cv van Hecking sprak voor zich. Het blijkt een gouden greep, want onder de 52-jarige Duitser heeft Gladbach de smaak ineens weer te pakken.

De renaissance van Mönchengladbach
Eerste seizoenshelft Tweede seizoenshelft
Wedstrijden 16 7
Punten 16 16
Doelpunten voor 15 14
Doelpunten tegen 25 6
Overwinningen 4 5

Hecking kende nog een valse start van het kalenderjaar met een 0-0 gelijkspel tegen SV Darmstadt 08, maar daarna ging het lopen. In de zeven wedstrijden in 2017 verzamelde Gladbach al evenveel punten als in de zestien wedstrijden daarvoor. Het verschil met Eintracht Frankfurt, dat de zesde plaats die recht geeft op plaatsing voor de Europa League bezet, slonk daardoor tien punten. Aangezien Frankfurt zaterdag op bezoek gaat bij Bayern München zou Gladbach bij een zege op Hamburger SV daar nog wel eens drie punten vanaf kunnen halen, waarmee beide ploegen op gelijke hoogte komen.

Hoe heeft Hecking dat voor elkaar gekregen? Het antwoord is simpel volgens linksback Oscar Wendt: 'Hij heeft een kraakheldere organisatie neergezet. We spelen nu vanuit een strakke structuur. Iedereen weet precies wat hij wel en niet moet doen.' Dat doet Gladbach tevens vanuit een nieuw systeem. Het 5-3-2 van Schubert is vervangen door een 4-4-2 dat doet denken aan Atlético Madrid en Leicester City.

De twee centrale middenvelders, Christoph Kramer en Mahmoud Dahoud vormen het hart van het elftal en combineren hun defensieve taken dankzij hun enorme loopvermogen met aanvallende impulsen. Met name Dahoud oogt onder Hecking als herboren. De Syriër, die als vluchteling naar Duitsland kwam, is één van de allergrootste talenten in de Bundesliga maar leek bij tijd en wijle te bezwijken bij de verwachtingen die daarbij horen. Hecking heeft hem weer aan de praat gekregen en daarmee het elftal zijn motor teruggegeven.

Mahmoud Dahoud heeft zijn vorm weer helemaal teruggevonden onder Dieter Hecking.
Mahmoud Dahoud heeft zijn vorm weer helemaal teruggevonden onder Dieter Hecking.

De mini-remontada die bij Gladbach in is gezet kwam perfect tot uiting bij het Europa League-tweeluik met Fiorentina. Na een 0-1 thuisnederlaag keken de Duisters in Italië na een half uur tegen een 2-0 achterstand aan. Vervolgens voltrok zich echter 'Het Wonder van Florence' en bereikten de Duitsers onder meer dankzij een hattrick van aanvoerder Lars Stindl alsnog de achtste finale (2-4).

Meer stabiliteit, meer doelpunten, en beter presterende sterspelers. Plotseling gaat het Gladbach voor de wind, waardoor er een fraai seizoenslot lonkt. Na het 1-1 gelijkspel op bezoek bij Schalke 04 in de Europa League heeft Gladbach zich een kansrijke uitgangspositie verschaft voor plaatsing voor de kwartfinale. In het toernooi om de DFB-Pokal staat de ploeg van Hecking in de halve finale en in de Bundesliga zijn de Europese tickets weer binnen handbereik. Aanstaande zondag (15.30 uur) moet daarvoor in Hamburg de eerste stap worden gezet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.