Hleb neemt Guardiola niks kwalijk: 'Ik gedroeg me als een idioot'

Reacties

Aliaksandar Hleb vindt het helemaal zijn eigen schuld dat hij nooit is geslaagd bij Barcelona. De Wit-Rus kwam in 2008 met hoge verwachtingen over van Arsenal, maar kwam totaal niet uit de verf bij de ploeg van Pep Guardiola.

Hleb neemt Guardiola niks kwalijk: 'Ik gedroeg me als een idioot'
© Pro Shots

Hleb gold destijds als een van de betere aanvallende middenvelders van Europa, nadat hij zowel bij VfB Stuttgart als bij Arsenal indruk had gemaakt met zijn techniek en snelheid. Bij Barcelona was hij die zomer samen met Dani Alves en Gerard Piqué een van de belangrijkste aankopen, maar in tegenstelling tot die andere twee zou de Wit-Rus nooit voet aan de grond krijgen in Camp Nou.

'Het was volledig mijn eigen fout, niet die van Guardiola', blikt Hleb in Spaanse media terug op zijn mislukte periode bij Barcelona. 'Hij deed er alles aan om mij te helpen met het aanpassen aan het land en de spelersgroep en om de taal te leren, maar ik gedroeg mezelf als een idioot. Achteraf heb ik er spijt van dat ik geen Spaans leerde', aldus de Wit-Rus, die dat seizoen nog wel 36 keer in actie kwam.

Barcelona in het seizoen 2008/09. Staand (vanaf links): Eidur Gudjohnsen, Éric Abidal, Rafael Márquez, Yaya Touré, Samuel Eto'o, Víctor Valdés. Gehurkt: Thierry Henry, Hleb, Víctor Sánchez, Xavi en Carles Puyol.
© Pro Shots
Barcelona in het seizoen 2008/09. Staand (vanaf links): Eidur Gudjohnsen, Éric Abidal, Rafael Márquez, Yaya Touré, Samuel Eto'o, Víctor Valdés. Gehurkt: Thierry Henry, Hleb, Víctor Sánchez, Xavi en Carles Puyol.

De meeste minuten maakte Hleb echter in het bekertoernooi of in de minder belangrijke duels in La Liga en de Champions League. Tijdens de finale van dat laatste toernooi tegen Manchester United was voor hem geen plek in de wedstrijdselectie. Daarna zou de Wit-Rus nooit meer een wedstrijd spelen voor de Catalanen. Die verhuurden hem achtereenvolgens aan Stuttgart, Birmingham City en VfL Wolfsburg.

De concurrentie in Camp Nou was dan ook groot, met op het middenveld Xavi en Andrés Iniesta en voorin Lionel Messi, Thierry Henry, Samuel Eto'o en de toen net doorbrekende Pedro. De nog onervaren Guardiola zag tijdens zijn debuutseizoen dan ook geen reden veel te sleutelen aan dat elftal. 'Hij wilde snel succes. Als elf spelers op zo'n hoog niveau spelen, wil je geen wijzigingen doorvoeren.'

Het was niet alleen maar kommer en kwel voor Hleb in Camp Nou. 'Het was geweldig om met die spelers te trainen, het waren allemaal sterren. Xavi maakte nooit een fout, hoe is dat mogelijk?' Spijt heeft hij dan ook niet. 'Ik heb een geweldige carrière gehad. Barcelona was het beste team in de wereld en bij Arsenal was ik erg gelukkig. Wat ik meest betreur is dat ik nooit op een EK of WK heb gespeeld met Wit-Rusland.'

Beste Barcelona sinds 2000: 'Twijfelshow tussen Neymar of Ronaldinho'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.