HJK Helsinki terug aan de top in Finland

data-height="90" data-width="150" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/3cb8ca93-5ec5-4127-b9c6-e26f920c34f3_image1347719748142280063.gif" /> Het heeft vijf jaar geduurd, maar HJK Helsinki mag zich eindelijk weer de sterkste ploeg van Finland noemen. De ploeg van trainer Keith Armstrong won afgelopen zondag met 1-0 van AC Alliansi en is daardoor op twee speelronden vóór het einde van de competitie onbereikbaar geworden voor de concurrentie.

Voor HJK Helsinki betekende de triomf de twintigste landstitel in de clubhistorie. Daarmee versterkt de ploeg uit de hoofdstad haar positie als meest succesvolle club in Finland.

HJK dankt haar landstitel aan haar constante vorm. Sinds de thuisnederlaag tegen FC Lahti (0-1) op 14 juli verloor de ploeg geen enkel punt meer en boekte het twaalf zeges op rij, een evenaring van een clubrecord. De club kan het record in de resterende twee competitieduels, tegen FC Haka en MyPa 47, verbeteren.

Ondanks de fraaie slotreeks kreeg HJK in eigen land een karrenvracht aan kritiek te verwerken. Voor trainer Armstrong, dit seizoen voor het eerst aan het roer bij de club in de hoofdstad, is het resultaat heilig, hetgeen tot uitdrukking komt in een ultra-defensieve speelstijl.

In het kampioenselftal van HJK zijn vier spelers dit seizoen van grote waarde geweest: doelman Andras Vilnrotter, aanvaller Mika Kottila, middenvelder Markus Heikkinen en verdediger Tero Penttilä.

Andras Vilnrotter
Kwam samen met trainer Armstrong over van FC Haka. De 35-jarige goalie was aanvankelijk geen eerste keus, maar won de concurrentiestrijd van Pasi Laaksonen en Ville Wallen. Dat zijn plaats onder de lat onaantastbaar was, blijkt uit het Fins record dat de doelman vestigde: hij bleef liefst 881 minuten op rij zonder tegentreffer in competitieverband.

Mika Kottila
Was de grote inspirator van HJK, zowel op als naast het veld. Hij groeide bovendien met zestien competitietreffers uit tot Fins topscorer. Fungeert als centrumspits in een 4-3-3- of -4-5-1-systeem.

Markus Heikkinen
Degelijke, sobere rechtermiddenvelder. Groeide bij HJK uit tot vaste kracht in de Fins nationale ploeg en is samen met Ville Nylund, Kottila en de talentvolle Jari Ilola de enige international die in de Finse competitie uitkomt.

Tero Penttilä
Kwam halverwege het seizoen over van Glasgow Rangers en werd prompt gebombardeerd tot aanvoerder. Geldt als betrouwbare verdediger in het hart van de HJK defensie en is in het veld het verlengstuk van Armstrong.

Bekijk hier al onze video's