HJK Helsinki met Havenaar niet voorbij Astana

HJK Helsinki kwam thuis niet verder dan een gelijkspel tegen FC Astana in de derde voorronde van de Champions League (0-0). Mike Havenaar had een basisplaats bij de Finnen.

De 28-jarige aanvaller, die tussen 2012 en 2014 voor Vitesse speelde, begon woensdagavond in de punt van de aanval. In de vorige kwalificatieronde was HJK nog twee keer te sterk voor het Letse Ventpils, maar tegen de kampioen van Kazachstan hadden Havenaar en co het lastiger. Na 45 minuten stond het nog altijd 0-0.

In de tweede helft hadden de bezoekers lange tijd het betere van het spel. Astana zette vroeg druk, waardoor HJK moeite had de bal in de ploeg te houden. In het laatste kwartier zette de thuisploeg aan voor een slotoffensief, maar de aanvallende intenties mochten niet baten. HJK mag zich na het doelpuntloze gelijkspel woensdag in de return proberen te kwalificeren voor de play-offs. De Finnen bereikten in het seizoen 1998/99 voor het laatst de groepsfase van de Champions League.

Terugkeer
De verrichtingen van HJK en Havenaar worden op de voet gevolgd door diverse Eredivionisten. Het contract van de Japanner, met Nederlandse ouders, loopt op 31 augustus af, maar Havenaar heeft met Helsinki de afspraak gemaakt dat hij niet vertrekt zolang de club nog in de voorronde van de Champions League zit. De spits wordt in verband gebracht met ADO Den Haag en FC Twente, maar die clubs moeten voorlopig nog in de wachtkamer plaatsnemen.