Historische dag in Belo Horizonte in cijfers en records

Reacties

De historische dag 8 juli 2014 zal iedereen in Duitsland en in Brazilië nog lang heugen. VI zet enkele records en opvallende cijfers op een rijtje.

Historische dag in Belo Horizonte in cijfers en records

• Met de eerste finaleplaats sinds 2002 – toen verloren werd van Brazilië (!) – heeft Duitsland een unieke plaats veroverd in de WK-historie. Die Mannschaft gaat voor de achtste keer voor de beker, na 1954, 1966, 1974, 1982, 1986, 1990 en 2002. Brazilië en Italië blijven steken op zes finales.

• Duitsland is het eerste land dat op een WK binnen een half uur een 5-0 voorsprong heeft genomen. Het was de basis voor een WK-record. De 7-1 zege is in dit stadium van het toernooi nimmer voorgekomen. Duitsland lost zichzelf af, want in de halve finale van het WK 1954 zette (West-)Duitsland het record met de 6-1 zege op Oostenrijk scherp.

Miroslav Klose mag zich alleen WK-topscorer aller tijden noemen. Met zijn zestiende treffer op het mondiale podium heeft hij de Braziliaan Ronaldo definitief achter zich gelaten. De 36-jarige spits evenaarde een andere Braziliaan. Net als Cafu heeft hij zestien WK-zeges geboekt.

• De openingstreffer van Thomas Müller was de tweeduizendste goal van de (West-)Duitse nationale ploeg, die in 1908 het eerste officiële doelpunt maakte. De Bayern-aanvaller staat op tien WK-treffers (waarvan vijf in 2010) en is daarmee de dertiende speler die de dubbele cijfers bereikt.

• Duitsland won nimmer een wedstrijd tegen Brazilië op vreemde bodem. Maar na 21 duels kwam daar in Belo Horizonte een einde aan, met ongekende cijfers; 1-7. Voor een WK-record was het niet genoeg. In 2002 werd Saoedi-Arabië op een 8-0 nederlaag getrakteerd.

• Daarmee kwam er een hardhandig einde aan een bijzondere reeks van Brazilië, dat ruim 38 jaar ongeslagen was in competitieve duels op eigen bodem. In 1975 was Peru met 3-1 te sterk in Belo Horizonte (!), ook de stad waar Duitsland een einde aan die serie maakte.

• De nederlaag is de grootste in de historie van Brazilië. In 1920 boekte Uruguay in Chili een 6-0 overwinning op Seleçao. Eén keer eerder incasseerden de Brazilianen nog meer doelpunten. In 1934 werd in Belgrado een oefenduel met 8-4 verloren van Joegoslavië.

• Inclusief de zevenklapper tegen Duitsland heeft Brazilië dit WK elf treffers moeten incasseren. Het is een evenaring van het diepterecord van 1938.  Met 223 doelpunten is Duitsland de Brazilianen (221) ook voorbij als productiefste land op een WK.       

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.