Historisch succes Jong Ajax, Volendam laat het liggen

Jong Ajax heeft geschiedenis geschreven met het veroveren van de derde periodetitel in de Jupiler League. FC Volendam en SC Cambuur grepen daardoor naast een ticket voor de play-offs.

Jong Ajax – FC Eindhoven 1-1
Met een overwinning op FC Eindhoven kon Jong Ajax alle twijfels wegnemen en definitief de derde periodetitel zich eigen maken. De Amsterdamse beloftes zetten in de 37ste minuut een eerste stap naar de historische prestatie. Kaj Sierhuis, die afgelopen dinsdag al van zich deed spreken in de Youth League, brak op aangeven van Justin Kluivert de ban.

Maar met slordig verdedigen sneed Jong Ajax zichzelf vroeg in de tweede helft in de vingers. Rafael Uiterloo was uiteindelijk de man die namens FC Eindhoven profiteerde. De Brabantse gasten kwamen echter niet verder dan de gelijkmaker. Het bevrijdende nieuws kwam na het laatste fluitsignaal uit Breda, waar FC Volendam in gebreke was gebleven. Daardoor kon de ploeg van trainer Marcel Keizer het feestje vieren.

VVV-Venlo heeft weliswaar meer punten dan Jong Ajax gepakt in de derde periode, maar de Limburgse formatie was op voorhand niet meer in de race voor de tussentitel met de tweede periode op zak. De Amsterdammers konden de prijs in ontvangst nemen, omdat Jong PSV - als winnaar van eerste periodetitel geen kanshebber meer - één doelpunt tekortkwam om het Ajax-feest te verstieren.

Met het veroveren van de periodetitel verdiende Jong Ajax geen ticket voor de play-offs, aangezien de beloftenteams in de Jupiler League daarvoor niet in aanmerking komen. De reglementen schrijven voor dat het startbewijs voor de nacompetitie - dat met derde periode te verdienen was - nu wordt toegewezen via de eindrangschikking.

NAC Breda  - FC Volendam 1-0
FC Volendam heeft een beroerde avond beleefd in Breda. De ploeg van trainer Robert Molenaar was vanwege een achterstand van een punt op Jong Ajax in de periodestand met goede hoop richting het Rat Verlegh Stadion vertrokken. Maar al in de derde minuut vervaagde die hoop op de derde periodetitel. Mounir El Allouchi bracht NAC met een bekeken schot van afstand op een verdiende voorsprong.

In de tweede helft probeerde FC Volendam de nederlaag te voorkomen. Via onder anderen Kees Kwakman en Kevin van Kippersluis waren de Noord-Hollanders ook dicht bij de gelijkmaker. Maar NAC-keeper Jorn Brondeel hield zijn doel schoon en hielp zo zijn ploeg aan de zege. Volendam liep daardoor niet alleen de periodetitel mis, maar verloor ook terrein op koploper VVV-Venlo. Het gat is gegroeid tot veertien punten.

SC Cambuur – MVV Maastricht 4-0
SC Cambuur begon als kandidaat-periodekampioen met de minste papieren. De Friese formatie moest naast een eigen succes hopen op puntenverlies van zowel Jong Ajax als FC Volendam. Tegen MVV Maastricht deed Cambuur wat het moest doen. Doelpunten van Sander van de Streek en Jamiro Monteiro in de eerste helft bleken een goede basis voor de noodzakelijke overwinning.

Een pijnlijke blunder van MVV-keeper Bo Geens – hij liet een schot van Martijn Barto door zijn handen en benen glippen – was in de 56ste  minuut de genadeklap voor de gasten. SC Cambuur vergrootte het leed via Stefano Lilipaly, die een kwartier voor tijd de eindstand op 4-0 bepaalde.

Door het resultaat in Amsterdam was de periodetitel te hoog gegrepen. Maar door de zege heeft SC Cambuur wel goede zaken gedaan voor de eindrangschikking. De Friese formatie is nummer vijf MVV Maastricht tot op één punt genaderd.

Jong PSV - RKC Waalwijk 4-1
Even leek het een bijzonder vervelende avond te worden voor Jong PSV, toen Damian van Bruggen doelman Hidde Jurjus in de veertiende minuut passeerde. Sam Lammers had op dat moment al een strafschop gemist. De Eindhovenaren kwamen de eigen goal en de flater vanaf elf meter echter te boven, met dank aan Albert Gudmundsson. De IJslander, die maandag tegen NAC Breda al twee keer scoorde, hielp Jong PSV met een hattrick voorbij de provinciegenoot. Lammers pikte uiteindelijk ook nog een doelpunt mee voor Jong PSV, de nummer drie in de Jupiler League.