Historie schrijvende Buffon aast op Champions League-winst

Reacties

De carrière van Gianluigi Buffon is bijna volmaakt, maar de doelman beschikt nog altijd over het heilige vuur. Zondag schreef hij zijn naam andermaal bij in de Juventus-registers door een bijzonder clubrecord te verbreken. Het enige dat nog ontbreekt in zijn rijke loopbaan is de winst van de Champions League, een doel dat dit seizoen met blokletters is neergepend in Turijn.

Historie schrijvende Buffon aast op Champions League-winst

'Ik heb me jarenlang afgevraagd waardoor ik blijf spelen. Die innerlijke strijd vervult me met motivatie', zei Buffon recent in een interview met Kicker. 'Als ik de Champions League al gewonnen had, zou ik leeg van binnen zijn. De gedachte aan de eindzege is wat me nog altijd aanspoort.'

Na de interlandperiode breekt een cruciale fase aan voor Juventus. Eerst wachten er twee reizen naar Napels, voor de Serie A en de halve finale om de Coppa Italia. Kansen om wederom uit te lopen in de competitie en een stap richting de bekerwinst te zetten. Maar Juventus en Buffon willen méér. Zes dagen na het bekerduel komt Barcelona op bezoek in de kwartfinale van de Champions League, een kans op revanche voor de verloren finale in 2015.

In 2015 stond Barcelona met een 1-3 zege CL-winst voor Buffon in de weg.
In 2015 stond Barcelona met een 1-3 zege CL-winst voor Buffon in de weg.

Eerst zal Buffon het doel verdedigen voor zijn vaderland. Als vanzelfsprekend werd hij afgelopen week weer opgeroepen voor de Squadra Azzurra. Na het WK-kwalificatieduel met Albanië op vrijdag reist Italië af naar Amsterdam om volgende week dinsdag een oefenwedstrijd tegen het Nederlands elftal te spelen.

Het zal een mooi beeld opleveren in de Amsterdam Arena: de 39-jarige Buffon in de warming-up in de weer met zijn collega-keepers Gianluigi Donnarumma (18) en Alex Meret (19). De routinier heeft meer levenservaring dan het piepjonge tweetal bij elkaar.

Tegen Sampdoria (0-1 zege) werd Buffon de speler met de meeste speelminuten in het bestaan van Juventus. Het record stond al 56 jaar op naam van Giampiero Boniperti, die 39.681 minuten voor De Oude Dame speelde. Buffon is nu op weg naar de mijlpaal van veertigduizend minuten. Hij heeft al 661 uur en 27 volledige dagen van zijn leven gespendeerd onder de lat bij Juventus sinds hij in 2001 overkwam van Parma.

Maar zestien jaar later ontbreekt de Champions League nog altijd op Buffons palmares, die bestaat uit de Wereldbeker, zeven Scudetto's, drie Coppa's, zes Supercups en één UEFA Cup. Het vertrouwen in de eindzege is in Turijn echter al jaren niet zo groot geweest en groeit met de dag. FC Porto werd in de achtste finale zeer eenvoudig opzijgezet, waarna verliezend coach Nuno Espírito Santo de Italianen niet voor niks 'een van de topkandidaten voor de eindzege' noemde.

Wanneer Buffon de De Cup met de Grote Oren daadwerkelijk op 3 juni omhoog kan houden, zou dat de kers op de taart van zijn carrière zijn. Want Gigi is niet alleen het toonbeeld van plezier en liefhebberij, maar ook van winnaarsmentaliteit. (Pim van der Hulst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.