Hiddinks Anzhi passeert Liverpool, Kuijt helpt Fenerbahçe

Diverse Nederlanders kwamen donderdagavond in actie in de groepsfase van de Europa League. Hieronder een overzicht van de Nederlandse verrichtingen tijdens de wedstrijden. FC Anzhi - Liverpool 1-0

Liverpool heeft zijn koppositie in Groep A moeten inleveren. FC Anzhi revancheerde zich voor de 1-0 nederlaag van twee weken op Anfield. Voor de ploeg van de jarige trainer Guus Hiddink was Lacina Traoré de gevierde man.

Met een schitterende treffer kort voor rust, besliste de Ivoriaan de wedstrijd in Russisch voordeel. Traoré wipte in één beweging de bal over zijn tegenstander Sebastian Coates heen en lobde de bal bij de volgende beweging over keeper Brad Jones.

Liverpool probeerde tevergeefs in de tweede helft de achterstand ongedaan te maken. Maar ook invaller Oussama Assaidi kon de Engelsen niet aan de gewenste gelijkmaker helpen, zodat FC Anzhi de koppositie overnam.

Voor Liverpool bleef de schade van de nederlaag beperkt. Door de overwinning van BSC Young Boys bij Udinese (2-3) staat de ploeg van manager Brendan Rodgers op de tweede plaats. Maar gezien de verschillen komen alle vier ploegen nog in aanmerking voor kwalificatie voor de volgende ronde.

Club Brugge - Newcastle United 2-2 In zijn eerste optreden voor Newcastle United in de Europa League van dit seizoen beleefde Tim Krul een slecht begin. De Oranje-international moest het antwoord schuldig blijven op de pogingen van Ivan Trickovski en Jesper Jørgensen. Club Brugge was daarmee de eerste ploeg die The Magpies een tegentreffer bezorgde. Maar kort voor rust had Newcastle United orde op zaken gebracht. Vurnon Anita (foto) tekende met een fraaie volley voor de aansluitingstreffer, waarna Shola Ameobi op aangeven van zijn broer Sammy de stand gelijk trok. Beide ploegen verzuimden na rust de wedstrijd in eigen voordeel te beslechten.

Ondanks het eerste puntenverlies blijft Newcastle United koploper in Groep D. Door de zege van Girondins Bordeaux op Marítimo Funchal is de voorsprong wel geslonken tot één punt. Club Brugge, dat donderdag aantrad met Ryan Donk als middenvelder, heeft met vier punten nog een kleine kans op kwalificatie.

Olympique Marseille - Borussia Mönchengladbach 2-2Borussia Mönchengladbach heeft de Europese aspiraties van Olympique Marseille een tweede knauw kunnen geven. Twee weken na de 2-0 zege in Duitsland volgde een 2-2 gelijkspel in Frankrijk.

Het begin was goed voor Gladbach, dat aantrad met Roel Brouwers als aanvoerder. Mike Hanke profiteerde in de twintigste minuut van een blunder van Benoît Cheyrou. Na rust draaide Olympique Marseille de rollen om dankzij Joey Barton en André Ayew en daardoor is de tweede plaats in Groep C in Franse handen. In blessuretijd zorgde Juan Arango voor een verrassende ontknoping; 2-2.

Fenerbahçe - AEL Limassol 2-0In dezelfde Groep C is Fenerbahçe zo goed als zeker van een vervolg in de Europa League na de overtuigende zege op AEL Limassol. Dirk Kuijt zette de Turkse formatie al na elf minuten op een voorsprong, waarna Moussa Sow vijf minuten voor rust de marge verdubbelde.

In de 69ste minuut was de wedstrijd helemaal beslist, toen Edwin Ouon een overtreding op de doorgebroken Sow moest bekopen met een rode kaart. Fenerbahçe heeft tien punten verzameld en staat vijf punten voor op nummer twee en drie Borussia Mönchengladbach en Olympique Marseille. Voor alle doelpuntenmakers, uitslagen en standen in de groepsfase van de Europa League kunt u terecht bij het VI-scorebord of de volledige overzichtspagina.