Hiddink zorgt voor trendbreuk met tussentijds vertrek

Reacties

Guus Hiddink is de eerste bondscoach sinds Louis van Gaal die opstapt zonder een eindtoernooi te hebben gespeeld in een afzonderlijke ambtstermijn bij het Nederlands elftal. Van Gaal vertrok bijna veertien jaar geleden toen Oranje het WK 2002 misliep.

Hiddink zorgt voor trendbreuk met tussentijds vertrek

De exacte reden van het vertrek van Hiddink is nog niet bekend, maar opmerkelijk is het wel dat de wegen van de 68-jarige Varssevelder en de KNVB nu al scheiden. Sinds Nederland in 1974 voor het eerst sinds 36 jaar weer deelnam aan een eindtoernooi kwam het maar vier keer voor dat een bondscoach vertrok zonder in die termijn een EK of WK te hebben meegemaakt. In zijn eerste ambtstermijn als bondscoach was Hiddink met Oranje wél actief op een eindtoernooi: het EK van 1996 en het WK van 1998.

Van Gaal stapte in november 2001 op, nadat Oranje zich niet had geplaatst voor de mondiale eindronde in Japan en Zuid-Korea. De enige andere bondscoaches die afscheid namen zonder een EK of WK te hebben gespeeld stammen uit de jaren tachtig: Kees Rijvers (1984), Leo Beenhakker (1986, als tijdelijke vervanger van Rinus Michels) en Thijs Libregts (1989), die ondanks een ticket voor het WK 1990 weg moest. In een later stadium zou uitgerekend Beenhakker als bondscoach worden aangesteld tijdens dat WK.

Guus Hiddink was twintig jaar geleden de laatste bondscoach die tijdens een kwalificatiereeks werd aangesteld. Zijn opvolger, waarschijnlijk Danny Blind, wacht nu hetzelfde lot.
Guus Hiddink was twintig jaar geleden de laatste bondscoach die tijdens een kwalificatiereeks werd aangesteld. Zijn opvolger, waarschijnlijk Danny Blind, wacht nu hetzelfde lot.

Hiddink is samen met Jan Zwartkruis (1980), Rijvers (1984) en Dick Advocaat (1994) ook de enige bondscoach die vertrok terwijl de kwalificatiereeks waarmee hij was gestart nog aan de gang was. Juist sinds Advocaat na zijn vertrek naar PSV ruim twintig jaar geleden werd opgevolgd door Hiddink, was er sprake van regelmaat en relatieve rust bij Oranje.

Behalve de commotie die ontstond doordat Van Gaal in 2001 het WK misliep stopten bondscoaches sindsdien altijd als er een cyclus ten einde was. Aan de eerste termijn van Hiddink in 1998 kwam na het WK een einde, zoals Frank Rijkaard wegging na het EK 2000, Advocaat na het EK 2004, Marco van Basten na het EK 2008, Bert van Marwijk na het EK 2012 en Van Gaal na het WK 2014.

Die rust is voor een deel schijn, want van die trainers kondigden alleen Van Basten en Van Gaal al van te voren aan, onafhankelijk van de resultaten die de zomer van Oranje zouden maken of kraken, te zullen vertrekken. Rijkaard, Advocaat en Van Marwijk dienden hun contract allen niet uit, uit teleurstelling over de prestaties op de respectievelijke EK's. Desondanks zorgt Hiddink voor een flinke trendbreuk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.