Hiddink schat wederopstanding Elia op waarde

Reacties

Ruim twee jaar na zijn laatste optreden voor het Nederlands elftal is Eljero Elia eindelijk weer in beeld bij Oranje. De 28-jarige vleugelspits sprak in zijn tijd als speler van Werder Bremen meerdere keren de hoop op een rentree als international uit. Twee maanden na zijn transfer naar Southampton heeft Guus Hiddink die roep beantwoord.

Hiddink schat wederopstanding Elia op waarde

Wie vijf jaar geleden had gezegd dat Elia ruim twee jaar zou ontbreken bij het Nederlands elftal was waarschijnlijk voor gek verklaard. Na een ijzersterk tweede seizoen  bij FC Twente en een transfer naar Hamburger SV maakte de bij ADO Den Haag opgeleide dribbelaar op 5 september zijn debuut tegen Japan, om al snel uit te groeien tot supersub in de ploeg van Bert van Marwijk.

In die rol maakte Elia vooral indruk op het WK 2010 in Zuid-Afrika, waar Oranje tot de finale reikte. De destijds pas 23-jarige buitenspeler maakte in zes van de zeven WK-duels zijn opwachting en was vooral in de openingswedstrijd tegen Denemarken een plaag voor de vijandelijke defensie. Na zijn schot tegen de paal was het Dirk Kuijt die de 2-0 zege veiligstelde.

Negen maanden eerder verliep Elia's debuut al even flitsend. Als vervanger van Arjen Robben zette hij met assists op respectievelijk Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar zijn handtekening onder de 3-0 overwinning op Japan. Vier dagen later was het aandeel van Elia in de 1-0 zege in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland nog groter; in de 82ste minuut maakte hij de winnende treffer.

Eljero Elia snelt op 14 juni 2010 voorbij de Deense rechtsback Lars Jacobsen.
Eljero Elia snelt op 14 juni 2010 voorbij de Deense rechtsback Lars Jacobsen.

Dat sterke debuutjaar kreeg echter nooit een vervolg. Elia mocht weliswaar ook na het WK nog regelmatig invallen, maar drukte nooit meer zo zijn stempel op een interland als in het stormachtige begin van zijn interlandcarrière. Na zijn transfer naar Juventus kwam hij al een jaar niet meer in actie voor Oranje. Ook het EK 2012 ging aan hem voorbij. Een terugkeer naar Duitsland, bij Werder Bremen, had eveneens niet het gewenste effect.

Elia kwam in Bremen weliswaar weer veel aan spelen toe, maar moest naar zijn zin veel te veel defensieve arbeid leveren. Desondanks scoorde hij in het seizoen 2013/14 vier keer, reden genoeg voor Elia om te flirten met een terugkeer bij het Nederlands elftal. Daarvan kwam het echter nooit. En toen hij eind vorig jaar op de tribune belandde leek zijn carrière een nieuw dieptepunt te hebben bereikt.

Dat was echter buiten Ronald Koeman gerekend. De manager van Southampton zag zijn kans schoon en haalde Elia in januari naar Engeland. Onder zijn vleugels leefde Elia weer helemaal op. De 28-jarige vleugelspits miste sinds zijn debuut op 11 januari tegen Manchester United (1-0) geen wedstrijd en scoorde een week later zelfs twee keer tegen Newcastle United (2-1). Het is ook Hiddink niet ontgaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.