Hiddink op herhaling, defensief geschutter niet uniek

Reacties

Guus Hiddink evenaarde woensdagavond met de 3-2 nederlaag tegen Mexico zijn eigen diepterecord. Opnieuw verloor de nu 68-jarige Varssevelder vier van zijn eerste vijf interlands, waardoor een ongeslagen reeks van tweeënhalf jaar in eigen huis ten einde kwam. De defensieve problemen die het Nederlands elftal momenteel heeft zijn echter niet uniek, zo blijkt uit de interlandhistorie.

Hiddink op herhaling, defensief geschutter niet uniek

Door na Italië (0-2), Tsjechië (1-2) en IJsland (0-2) ook van Mexico te verliezen, vertoont de start van Hiddink als bondscoach van Oranje opvallend veel gelijkenissen met die van negentien jaar geleden. In 1995 liet de toenmalige opvolger van Dick Advocaat oefennederlagen tegen Frankrijk (0-1) en Portugal (0-1) opvolgen door verliespartijen in de EK-kwalificatiereeks op bezoek bij Tsjechië (1-3) en Wit-Rusland (0-1). Tussendoor won Oranje wel van Malta (4-0). Geen enkele andere bondscoach startte ooit zo dramatisch aan zijn termijn.

Voor Hiddink en zijn mannen is het evenwel hoopgevend dat Oranje zich destijds via de achterdeur – een play-off tegen Ierland (2-0) - alsnog plaatste voor het EK 1996, waar vervolgens uitschakeling in de kwartfinale na penalty's tegen Frankrijk volgde. In aanloop naar het WK 1998 pakte het Nederlands elftal de draad vervolgens echt op. In twee jaar tijd was alleen Turkije (1-0, kwalificatie) te sterk, totdat Oranje op het WK vierde werd door nederlagen tegen Brazilië (1-1, penalty's) en Kroatië (1-2).

Niet waterdicht
Hoewel ook de defensieve cijfers weinig hoopgevend zijn – Oranje kwam in alle vijf de wedstrijden op achterstand, incasseerde in totaal tien treffers en breekt daardoor met de tijdens het WK gevestigde reeks zonder tegengoals van 372 minuten – is het allerminst uniek dat de Nederlandse verdediging niet waterdicht is.

Joris Mathijsen en Maarten Stekelenburg kijken vol afgrijzen toe hoe Andrés Iniesta de winnende maakt in de WK-finale van 2010. Ook Kameroen (2-1), Slowakije (2-1), Brazilië (2-1) en Uruguay (3-2) scoorden op het eindtoernooi in Zuid-Afrika tegen Oranje.
Joris Mathijsen en Maarten Stekelenburg kijken vol afgrijzen toe hoe Andrés Iniesta de winnende maakt in de WK-finale van 2010. Ook Kameroen (2-1), Slowakije (2-1), Brazilië (2-1) en Uruguay (3-2) scoorden op het eindtoernooi in Zuid-Afrika tegen Oranje.

Wel moeten we vier jaar terug voor de laatste keer dat Nederland in vijf wedstrijden achtereen een tegendoelpunt kreeg. In 2010 hield de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk, inclusief het zo succesvolle WK 2010, in zes duels op rij het doel niet schoon. In de vijf laatste WK-wedstrijden en het eerste oefenduel (1-1 tegen Oekraïne) na de verloren WK-finale tegen Spanje incasseerde Oranje in totaal zeven goals.

Met tien tegentreffers in vijf duels presteert het huidige Nederlands elftal wat dat betreft wel significant slechter. Vijftien jaar geleden presteerde Oranje voor het laatst nog slechter in defensief opzicht. Vooral dankzij de bizarre vriendschappelijke interland tegen België (5-5) zag bondscoach Frank Rijkaard dat zijn ploeg in totaal elf doelpunten tegen kreeg in vijf opeenvolgende duels in de oefencampagne in aanloop naar het EK 2000 in eigen land.

Thuisreeks ten einde
De 3-2 nederlaag tegen Mexico was ook nog goed voor het beëindigen van de ongeslagen reeks in eigen huis. Sinds Bulgarije op 26 mei 2012 met 2-1 won in De Arena verloor het Nederlands elftal tweeënhalf jaar lang geen thuiswedstrijd (zes keer kwalificatie, acht oefenduels). Opmerkelijk is wel dat Oranje in die periode slechts drie van de negen vriendschappelijke interlands won. Slowakije (0-0), Duitsland (0-0), Italië (1-1), Colombia (0-0) en Ecuador (1-1) bleven allemaal overeind op Nederlandse bodem, voordat Mexico woensdagavond won.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.