Hiddink laakt naïviteit: 'We roken het gevaar niet'

Bondscoach Guus Hiddink kraakte na de 2-0 nederlaag tegen Italië de defensieve prestatie van Nederland in de beginfase. 'Over de eerste tien minuten ben ik boos', aldus de teruggekeerde keuzeheer.

Hiddink wist niet wat hij zag in de beginfase. Na een dekkingsfout van Stefan de Vrij tekende Ciro Immobile al in de derde minuut voor de 1-0. Nadat Bruno Martins Indi even later rood had gekregen voor het veroorzaken van een strafschop, die benut werd door Daniele de Rossi, was er geen redden meer aan. 'Toen was de wedstrijd voorbij. We konden Italië geen pijn meer doen, maar alleen de schade beperken', legde Hiddink uit voor de camera's van SBS 6.

Volgens Hiddink verdedigde Oranje 'naïef' bij de eerste goal: 'Dat iemand zo makkelijk weg kan lopen (uit de rug van Stefan de Vrij, red.) kan echt niet. Het kan altijd een keer gebeuren dat er een keer geen druk wordt gezet op het middenveld, maar dan moet je altijd zorgen dat je in het duel niet verslagen wordt. We roken het gevaar niet. Pas na de 2-0 achterstand gingen onze centrale verdedigers de duels wat steviger in. Dát willen we zien.'

'In wedstrijden als deze moet je in de eerste tien minuten even van je afbijten. Daarna wordt het rustiger. Dat gegeven hebben we onderschat of niet vaak genoeg meegemaakt', vervolgde Hiddink, die weinig of geen pluspunten zag. 'Misschien alleen het feit dat zij in de tweede helft niet meer echt hebben aangedrongen.' Dinsdag krijgt Oranje de kans zich te revancheren, als het in het kader van de EK-kwalificatiereeks op bezoek gaat inTsjechië.