Hiddink hoopt op herhaling van zinderend avondje Braga

Reacties

Het Nederlands elftal heeft in de interlandgeschiedenis één keer eerder gespeeld tegen Letland, zondag opnieuw de tegenstander in het voor bondscoach Guus Hiddink cruciale EK-kwalificatieduel.

Hiddink hoopt op herhaling van zinderend avondje Braga

De enige ontmoeting met de Baltische staat was op 23 juni 2004. In het Estadio Municipal de Braga werkte Oranje op het EK van 2004 het derde groepsduel af. Door een gelijkspel tegen Duitsland (1-1) en de veelbesproken nederlaag tegen Tsjechië (2-3, het duel met de beroemde wissel van Arjen Robben) stevende het Oranje van bondscoach Dick Advocaat op uitschakeling af.

Door twee goals van Ruud van Nistelrooy, nu assistent van Hiddink, en een treffer van Roy Makaay won Oranje van de Letten met 3-0. Het goede nieuws kwam vervolgens uit het andere groepsduel, waar de al na twee wedstrijden geplaatste Tsjechen ook het derde duel wonnen en zo zorgden dat niet Oranje maar Duitsland naar huis kon. Uiteindelijk zou Nederland in de halve finale pas uitgeschakeld worden, evenals Tsjechië. De bedwinger van de Tsjechen, Griekenland, versloeg in de finale vervolgens verrassend genoeg Portugal.

In die enige krachtmeting met de Letten was Marian Pahars, de huidige bondscoach van de Oranje-opponent invaller en zijn assiststent Vitalijs Astafjevs aanvoerder. Aan Oranje-kant waren Arjen Robben (op de foto boven met Makaay) en Wesley Sneijder van de partij. Zij zijn de enige internationals die nog steeds voor Oranje uitkomen en moeten bijdragen aan de redding van Hiddink. De Oranje-keuzeheer kondigde immers aan op te stappen als er zondag niet gewonnen wordt. Het resultaat van tien jaar geleden zou hem dus uiterst goed uitkomen.

Opluchting in Braga.
Opluchting in Braga.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.