Hiddink heeft geen spijt van keuze voor Afellay en De Jong

Bondscoach Guus Hiddink heeft maandag tijdens de persconferentie in aanloop naar het vriendschappelijke duel met Spanje aangegeven geen spijt te hebben van zijn keuzes. 'Ik had het achteraf niet anders gedaan tegen Turkije.'

Hiddink legde uit waarom hij geen spijt heeft van onder meer het opstellen van Nigel de Jong als controleur ten koste van Jordy Clasie en Ibrahim Afellay als rechtsbuiten in het EK-kwalificatieduel (1-1). 'Ik heb de wedstrijd nog een keer bekeken. Daaruit kun je conclusies trekken. Zij kregen in de eerste helft twee goede kansen en de derde werd een goal. Daar stonden twee kansen van ons tegenover. In de tweede helft kan ik me geen kans van de Turken herinneren, maar ik kan me uit de laatste fase wel drie kansen van Oranje voor de geest halen.'

'In de beginfase kwamen we goed door met Daley Blind op de linkerflank. En Gregory van der Wiel deed dat ook een keer op rechts. Dat zijn al halve kansen. Met dat alles bij elkaar kom ik tot de conclusie dat ik niet veel anders gedaan zou hebben.'

Behoudend
Dat Hiddink met zijn keuze voor De Jong in plaats van Clasie behoudend voor de dag kwam, wuifde hij weg. 'Van minuut één tot ongeveer minuut twaalf hebben we op de helft van de tegenstander gespeeld. Dat lijkt me dus allesbehalve behoudend. Clasie kan er ook spelen, dat is waar. Maar daar word je niet meer of minder behoudend van. De keuze voor Nigel was meer op basis van routine.'

En over Afellay als rechteraanvaller: 'Dat was wat meer hangend, zoals we in het verleden op links deden. De bedoeling was dat er dan op rechts ruimte kwam voor de back. Toen we eenmaal achter kwamen, gingen we proberen het zo breed mogelijk te maken', doelde hij op het in de rust brengen van Luciano Narsingh voor Georginio Wijnaldum, waardoor Afellay terugschoof naar het middenveld. 'Of dat weinig opleverde?', herhaalde Hiddink enigszins gepikeerd de vraag. 'Een doelpunt, dat lijkt me internationaal gezien ook wel belangrijk… En dat we pas in de blessuretijd scoren? Het is geen computerspelletje waarin we even bepalen wanneer we wél scoren.'