Hiddink als clubtrainer succesvoller dan als bondscoach

Reacties

Met de officiële presentatie begint vrijdag de tweede ambtstermijn van Guus Hiddink bij het Nederlands elftal. VI.nl blikt terug op de rijke loopbaan van de Achterhoeker, die hem langs drie continenten voerde. Waar hij als clubtrainer zes keer landskampioen werd, wacht hij nog op zijn eerste prijs als bondscoach.

Hiddink als clubtrainer succesvoller dan als bondscoach

PSV (maart 1987 - juni 1990)
Op 16 maart 1987 start de trainerscarrière van Hiddink, die bij PSV wordt aangesteld als opvolger van Hans Kraay senior. Na een conflict met Ruud Gullit wordt de assistent naar voren geschoven, en met succes. Want waar de Eindhovenaren bij de aanstelling van de destijds veertigjarige Hiddink nog drie punten achterstand hebben op Ajax, eindigt PSV het seizoen met zes punten voorsprong op de Amsterdammers. In tien wedstrijden zorgt hij voor het kampioenschap.

Het blijkt de opmaat voor het beste seizoen ooit in de historie van de Brabantse club, want in 1988 wint PSV letterlijk álles wat er te winnen valt. Naast de landstitel en de KNVB-beker legt de ploeg van Hiddink ook beslag op de Europa Cup I, door in de finale Benfica na een strafschoppenserie te verslaan. Ook het jaar daarop winnen de Eindhovenaren de dubbel, terwijl Hiddink in de zomer van 1990 afscheid neemt met de winst van de KNVB-beker. Na iets meer dan drie jaar PSV is de prijzenoogst imposant: drie landstitels, drie bekers en de Europa Cup I. Hiddink is klaar voor een nieuwe uitdaging.

Fenerbahçe (juli 1990 - juni 1991)
Die nieuwe uitdaging vindt Hiddink in Turkije. Daar gaat hij aan de slag bij Fenerbahçe. Een groot succes wordt het echter niet. Hiddink tekent een contract voor twee seizoenen, maar laat een clausule opnemen dat hij na één jaar mag vertrekken als een club uit Italië of Spanje zich meldt voor hem. En dat gebeurt, ondanks de magere prestaties van Fenerbahçe onder Hiddink. De club eindigt als vijfde in de Turkse competitie met liefst 25 punten achterstand op kampioen - en stadgenoot - Besiktas. Al na één seizoen komt er een einde aan de samenwerking tussen Fenerbahçe en Hiddink.

Valencia (juli 1991 - november 1993, maart 1994 - juni 1994)
De derde club van Hiddink heet Valencia, waarmee hij zeker in zijn eerste twee seizoenen uitstekend presteert. Los Che eindigen twee keer op de vierde plaats, waardoor het zich plaatst voor het toernooi om de UEFA Cup. Maar na het tweede jaar treedt het verval in bij Valencia, dat in november 1993 - na elf wedstrijden - besluit om afscheid te nemen van Hiddink. Maar zijn opvolgers Paco Real, Héctor Núñez en Rielo doen het niet veel beter. Sterker nog, voorafgaand aan de dertigste speelronde is het verschil met nummer achttien Real Valladolid slechts zeven punten. Hiddink wordt teruggevraagd en loodst de ploeg uiteindelijk nog naar de zevende plaats in de Primera División.

Nederland (januari 1995 - juli 1998)
Na zijn vertrek bij Valencia is Hiddink van plan een jaar vrijaf te nemen, maar per 1 januari 1995 gaat hij toch weer aan de slag. Hij volgt bij het Nederlands elftal de naar PSV vertrokken Dick Advocaat op. Het is zijn eerste klus als bondscoach en na een moeizame start - Oranje verliest liefst vier van de eerste vijf interlands onder leiding van de Achterhoeker - plaatst hij zich voor het EK van 1996. Maar het toernooi in Engeland eindigt in een fiasco. Nederland strandt in de kwartfinale tegen Frankrijk en scoort in vier wedstrijden maar één keer. Dieptepunt tijdens het EK was het wegsturen van Edgar Davids, die na het groepsduel met Zwitserland forse kritiek levert op Hiddink.

Na het mislukte EK blijft Hiddink aan als bondscoach en leidt Nederland op overtuigende wijze naar het WK en daar zijn de prestaties uitstekend. Oranje overleeft de groepsfase met België, Mexico en Zuid-Korea, waarna Joegoslavië in de achtste finale de tegenstander is. Kort voor tijd zorgt de gerehabiliteerde Davids voor de 2-1 overwinning. In het Stade Vélodrome spelen Nederland en Argentinië in de kwartfinale en in de 89ste minuut zorgt Dennis Bergkamp met een schitterende treffer voor de beslissing. Brazilië is de tegenstander, maar dit keer gaat het mis. Na het nemen van strafschoppen wordt Oranje uitgeschakeld, waardoor het de finale mist. In de strijd om de derde plaats legt Nederland het af tegen Kroatië.

Real Madrid (juli 1998 - februari 1999)
Kort na het WK gaat Hiddink aan de slag bij Real Madrid, waar hij Jupp Heynckes opvolgt. De Duitser had het seizoen daarvoor de Champions League gewonnen met De Koninklijke, maar Heynckes' opvolger krijgt de ploeg niet aan de praat. Ondanks de aanwezigheid van sterspelers als Raúl, Clarence Seedorf, Roberto Carlos, Fernando Morientes, Fernando Hierro, Predrag Mijatovic, Fernando Redondo en Davor Suker zijn de prestaties dramatisch. Hiddink wint nog wel de Wereldbeker voor clubteams, maar op 24 februari wordt hij ontslagen. Van de 34 officiële wedstrijden eindigen er liefst tien in een nederlaag.

Real Betis (februari 2000 - mei 2000)
Na een jaar rust pakt Hiddink de draad weer op in Sevilla, waar hij op 1 februari wordt aangesteld als nieuwe trainer van Real Betis. Maar ook dat wordt geen succes. De Achterhoeker krijgt de opdracht om de club te behoeden voor degradatie en slaagt daar ook in, maar in mei volgt alsnog het ontslag.

Zuid-Korea (november 2000 - juli 2002)
Na twee minder succesvolle periodes als clubtrainer, gaat Hiddink in november 2000 weer aan de slag als bondscoach. Zuid-Korea is als een van de organisatoren - samen met Japan - automatisch geplaatst voor het WK van 2002 en wil daar ook goed voor de dag komen. En daar slaagt het in met dank aan Hiddink, die de Aziaten naar de vierde plaats leidt. In een groep met Polen, Portugal en de Verenigde Staten eist Zuid-Korea de eerste plaats voor zich op, waarna Italië en Spanje verrassend worden uitgeschakeld in de achtste en kwartfinale. Het sprookje eindigt in de halve finale, waarin Duitsland met 1-0 te sterk is. In de strijd om de derde plaats verliest Hiddink met zijn ploeg van Turkije (3-2). Desondanks verlaat Hiddink het land als een held.

PSV (augustus 2002 - juni 2006)
Na zijn avontuur in Zuid-Korea keert Hiddink terug bij PSV, waar hij opnieuw grote successen viert. Sterker nog, de Achterhoeker gaat na zijn tweede periode de geschiedenisboeken in als meest succesvolle trainer in de Eredivisie. In 2003, 2005 én 2006 eist hij met de Eindhovenaren de landstitel voor zich op. Daardoor is Hiddink de eerste coach die zes keer kampioen wordt in Nederland en vier keer de KNVB-beker wint, waarmee hij de prestaties van Rinus Michels verbetert.

In het seizoen 2004/05 is PSV onder zijn leiding ook succesvol in de Champions League, want slechts op een haar na wordt de eindstrijd gemist. In de halve finale lijkt de club af te stevenen op een verlenging tegen AC Milan. Na de 2-0 nederlaag in Italië staat het bij aanvang van de extra speeltijd ook 2-0 voor PSV, maar Massimo Ambrosini zorgt voor de kater in Eindhoven. Phillip Cocu maakt nog wel 3-1, maar op basis van uitdoelpunten is uitschakeling een feit. Ook de jaargang daarop overleven de Eindhovenaren de groepsfase, maar in de achtste finale gaat het mis tegen Olympique Lyon. Na dat seizoen besluit Hiddink te vertrekken bij PSV.

Australië (juli 2005 - juli 2006)
Tijdens zijn dienstverband in Eindhoven is Hiddink ook een jaar lang bondscoach van Australië, waarmee hij in de play-offs om een WK-ticket Uruguay uitschakelt. Voor het eerst in 32 jaar zijn de Socceroos weer present op een eindronde. En in Duitsland wordt er geschiedenis geschreven op het WK, want de eerste groepswedstrijd wordt met 3-1 gewonnen van Japan. En dat terwijl Australië nooit eerder had gescoord tijdens een eindronde, laat staan gewonnen. Daarna volgt een nederlaag tegen Brazilië (2-0) en een gelijkspel tegen Kroatië (2-2), waarna Italië in de achtste finale te sterk is (1-0). Daarmee komt er een einde aan de tijd van Hiddink bij Australië.

Rusland (juli 2006 - juni 2010)
Maar lang zonder werk zit de Achterhoeker niet, aangezien hij meteen aan de slag gaat als bondscoach van Rusland. Het land was afwezig tijdens het WK in Duitsland en Hiddink krijgt de opdracht om de ambitieuze ploeg naar het EK twee jaar later in Oostenrijk en Zwitserland te leiden. Als nummer twee in Groep E, achter Kroatië maar vóór Engeland, verzekert Rusland zich van deelname aan het Europees kampioenschap. En daar presteert de ploeg van Hiddink ook uitstekend, want in de kwartfinale schakelt ze Oranje uit. In de halve finale is Spanje, dat uiteindelijk ook het EK zal winnen, echter te sterk voor Rusland. Vol goede moed start het land aan de WK-kwalificatie, maar komt het niet verder dan een tweede plaats in de groepsfase achter Duitsland. En in de play-offs wordt verrassend verloren van Slovenië. Geen WK dus voor Rusland en na vier jaar neemt Hiddink afscheid.

Chelsea (februari 2009 - juni 2009)
Net als in zijn periode bij PSV, toen hij tegelijkertijd bondscoach was van Australië, bekleedt Hiddink ook in 2009 tijdelijk een duofunctie. Chelsea stelt hem aan als vervanger van de ontslagen Luiz Felipe Scolari en in Londen heeft de manager succes. Sterker nog, Hiddink verliest maar één keer met Chelsea en voegt de FA Cup toe aan zijn prijzenkast. In de Champions League zijn The Blues dicht bij de eindstrijd, maar Andrés Iniesta schiet in de derde minuut van de extra speeltijd 1-1 binnen en zorgt daarmee voor de uitschakeling van Chelsea. Hiddink was erg populair bij de fans, maar tot een vast dienstverband kwam het niet.

Turkije (augustus 2010 - november 2011)
Na zijn vertrek bij Rusland tekent Hiddink opnieuw een lucratief contract als bondscoach. Dit keer van Turkije, dat graag present wil zijn op het EK van 2012 in Oekraïne en Polen. Maar opnieuw gaat het mis. Net als twee jaar eerder met de Russen blijkt Duitsland te sterk in de groepsfase en in de play-offs strandt Turkije tegen Kroatië. Binnen twee jaar vertrekt Hiddink weer bij Turkije, maar drie maanden later is hij weer onder dak.

FC Anzhi (februari 2012 - juli 2013)
In februari 2012 stelt FC Anzhi de op dat moment 65-jarige Hiddink aan als nieuwe trainer. Die beslissing doet veel wenkbrauwen fronsen. De club uit Dagestan heeft in Suleyman Kerimov een schatrijke eigenaar, maar de situatie in de deelrepubliek van Rusland wordt als gevaarlijk betiteld. Anzhi speelt weliswaar zijn thuiswedstrijden in Moskou, maar Hiddink gaat de uitdaging graag aan.

Hij krijgt de beschikking over wereldsterren als Roberto Carlos en Samuel Eto'o, terwijl ook spelers als Mbark Boussoufa, Lassana Diarra, Christopher Samba en Willian zwijken voor de miljoenen. In zijn eerste seizoen eindigt Hiddink als zesde met Anzhi en een jaar later als derde. Maar in de zomer van 2013 draait Kerimov de geldkraan dicht en alle sterren vertrekken. Net als Hiddink, die behalve zijn adviseursrol bij PSV geen nieuwe uitdaging meer aangaat. Althans, tot aan zijn aanstelling bij Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.