Het wordt aanklampen of afhaken voor Twente en Vitesse

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de vierentwintigste speelronde is dat FC Twente - Vitesse van zaterdagavond (18.45 uur).

Het wordt aanklampen of afhaken voor Twente en Vitesse
Actueel

Aanklampen of afhaken

Na een ijzersterk begin van dit kalenderjaar kende FC Twente een teleurstellende week. Op bezoek bij PSV werd vorige week verloren (3-2), terwijl afgelopen woensdag op bezoek bij FC Groningen opnieuw dure punten werden verspeeld (1-1). Met vijf verliespunten in één week ziet FC Twente het gat met koploper Ajax snel oplopen. Het team van trainer Michel Jansen laat daarmee een grote kans liggen, aangezien de ploeg voetballend sterk in elkaar steekt. FC Twente heeft een herkenbaar elftal dat als de grootste concurrent van Ajax kan worden beschouwd. Alleen als het rendement te laag is en de ploeg te veel misstapjes begaat, dan blijft van die belofte weinig over. Vanavond zal een zege een must zijn om aan te haken.

Net als FC Twente pakte Vitesse in de laatste twee competitieduels slechts één puntje. Waar de Tukkers die behaalden in lastige uitduels met PSV en FC Groningen, wist Vitesse niet te winnen in eigen stadion van ADO Den Haag (0-0) en AZ (0-2). Opvallend daarbij is het gebrek aan scorend vermogen. Tot het thuisduel met AZ van anderhalve week geleden had Vitesse in alle competitieduels een keer gescoord. Dat positieve saldo is verdwenen na twee uiterst moeizame optredens. Het komt niet uit de lucht vallen, want Vitesse draait al langere tijd uiterst moeizaam. In de laatste zeven competitieduels, werd slechts één keer gewonnen. Een nederlaag tegen FC Twente zorgt ervoor dat Vitesse afhaakt in de strijd om de titel.

Actueel

Tadic versus Piazon

De ogen zijn de komende maanden op Dusan Tadic gericht. De Servische balkunstenaar kende een moeizaam begin van de competitie maar is de laatste weken in uitstekende vorm. Als regisseur van het aanvalsspel moet hij voor de openingen zorgen en daarnaast ook doeltreffend van waarde zijn. Met drie doelpunten in de laatste vijf duels weet hij zijn klasse in rendement uit te drukken. Aan Tadic de taak om de jonge aanvallers om hem heen als nummer 10 bij de hand te nemen.

De vorm van Tadic is stijgende, maar dat geldt zeker niet voor Lucas Piazon, de smaakmaker van Vitesse. De Braziliaan was in de eerste seizoenshelft een van de uitblinkers op de Nederlandse velden, maar heeft momenteel met een flinke terugslag te maken. Vanaf de linkerkant krijgt hij een vrije rol om met zijn creativiteit van waarde te zijn, alleen slaagt hij daar steeds minder in. Belangrijke oorzaak kan worden gezocht in het recente aankoopbeleid van de club. Met het aantrekken van Zakarya Labyad en Bertrand Traore haalde Vitesse twee extra offensieve krachten in huis, waardoor het vertrouwde aanvalsspel van zowel de ploeg als van Piazon in de war werd geschopt.

Tactiek

Dominant positiespel

FC Twente gaat uit van de eigen kracht met het positiespel als rode draad. De ploeg beschikt over een degelijk centrum met Andreas Bjelland en Rasmus Bengtsson die van achteruit de inspeelpass moeten verzorgen. Daarbij staan de backs Roberto Rosales en Robbert Schilder al direct diep opgesteld om ruimte te creëren in de as en aanvallend voor gevaar te zorgen. Met een middenveld vol voetballend vermogen- met Kyle Ebecilio, Felipe Gutierrez en Dusan Tadic - beschikt FC Twente over spelers die overal en altijd de bal willen hebben. Met creativiteit op de flanken, dankzij Youness Mokhtar en Quincy Promes, schuilt daar ook belangrijk gevaar. Luc Castaignos geldt als eindstation. Een rol die hij met twaalf treffers dit seizoen beter oppakt dan vorig jaar, maar toch heeft de spits moeite om wekelijks het verschil te maken.

Net zoals bij FC Twente heerst ook bij Vitesse de voetbalgedachte. Onlangs werd in De Kuip zichtbaar dat Vitesse overal uit wil gaan van het eigen positiespel. Een opvatting die past bij trainer Peter Bosz. Het zorgde dit seizoen vaak voor spektakel, waarbij de offensieve drang al achterin bij de Arnhemmers zichtbaar werd. Dit met de vleugelverdedigers Patrick van Aanholt en Kelvin Leerdam, en nummer 4 Jan-Arie van der Heijden. Van achteruit wil Vitesse op een verzorgde wijze het spel te maken en dit te koppelen aan rendement. Die filosofie zal, ook nu de resultaten tegenvallen, onveranderd blijven.

Een wedstrijd met grote belangen. Wie haakt aan bij koploper Ajax? Vanavond om 18.45 uur wordt er afgetrapt in de Grolsch Veste.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.