Het wasmachinevoetbal van Jürgen Klopp

Reacties

VI-redacteur Süleyman Öztürk schrijft voor de zevende speelronde van de Premier League over het fenomeen Jürgen Klopp.

Het wasmachinevoetbal van Jürgen Klopp

Het was fascinerende televisie. Jürgen Klopp aan de desk bij Sky Sports, Jamie Carragher als analist vlak naast hem en een presentator die geboeid luisterde en vooral geen irritante vragen stelde. Over voetbal ging het, over details die op topniveau het verschil maken, over druk zetten, hoe en wanneer, over aanvallen, over verdedigen en dat allemaal in een razend tempo. Klopp praat zoals Liverpool voetbalt; het is sprinten met woorden. Carragher hing aan zijn lippen, net als de kijkers bleek achteraf.

Jürgen Klopp is een fenomeen. Hij palmt mensen in zodra zij in contact met hem komen. Hij is wat ze in Duitsland een mensenvanger noemen. Open en eerlijk praatte hij over het voetbal dat zijn ploeg speelt, hij benoemde fouten, ging op spelsituaties in en deed niet geheimzinnig. Het was een hoorcollege voetbal op niveau. Klopp gebruikte termen als half spaces, sprak over Gegenpressing en legde uit waarom een middenvelder prima op de backpositie kan staan. James Milner had daar aanvankelijk niet zo'n trek in, verklapte Klopp. 'Dan kom ik nauwelijks aan de bal, trainer', had hij gezegd. Klopp vertelde het lachend want als iemand nu vaak aan de bal komt is het James Milner wel. Over zijn verdedigende kwaliteiten, het ontbreken daarvan, maakte de Duitser zich geen zorgen. In de maandagavonduitzending van Sky legde hij haarfijn uit waarom. Verdedigen is een concept van het hele team. Net als gegenpressing de werkelijke spelmaker is van Liverpool, doceerde de trainer van Liverpool.

Een half uur duurde het hoorcollege. Lang genoeg om te begrijpen waarom Klopp een succesvolle coach is. Hij maakt het voetbal niet belangrijker dan het is, kan ingewikkelde zaken versimpelen, heeft humor en zelfspot, een onderschatte kwaliteit in het algemeen.

Belangrijkste is dat Liverpool steeds meer is gaan voetballen zoals Klopp dat voor ogen heeft.  Als een bende wilden zodra de tegenstander de bal heeft en in de omschakeling in de hoogste versnelling op zoek naar ruimte. Het wasmachinevoetbal van Liverpool is adembenemend. Letterlijk. Als je niet bereid bent meer te lopen dan je tegenstanders dan ben je gek, heeft hij eens gezegd. Zijn spelers brengen het in de praktijk. Als een zwerm bijen jagen ze de tegenstander op. Tijd om te voetballen krijg je niet.

You'll Never Walk Alone. Het geldt meer dan ooit voor het team van dit seizoen. Misschien, heel misschien, klinkt het straks uit duizenden kelen ergens in mei als de prijzen worden verdeeld. Aan Jürgen Klopp zal het niet liggen.

Programma
Everton 30-09
21:00
Crystal Palace
Swansea City 01-10
13:30
Liverpool
Hull City 01-10
16:00
Chelsea
Sunderland 01-10
16:00
West Bromwich Albion
Watford 01-10
16:00
AFC Bournemouth
West Ham United 01-10
16:00
Middlesbrough
Manchester United 02-10
13:00
Stoke City
Leicester City 02-10
15:15
Southampton
Tottenham Hotspur 02-10
15:15
Manchester City
Burnley 02-10
17:30
Arsenal
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.